Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter blokkeert executie van drie gevangenen in Oklahoma

De gevangenis in Oklahoma waar Clayton Lockett werd geëxecuteerd.
De gevangenis in Oklahoma waar Clayton Lockett werd geëxecuteerd. Foto John Clanton

Het Hooggerechtshof in de VS heeft de executie van drie gevangenen in Oklahoma voorlopig tegengehouden. De drie zouden middels een injectie worden geëxecuteerd, maar er is veel ophef over het middel dat daarbij wordt gebruikt.

De drie gevangenen hadden het Hooggerechtshof eerder al verzocht om de methode nader te onderzoeken. De hoogste rechter bekijkt in die zaak of het middel Midazolam niet in strijd is met de Grondwet, omdat het mogelijk te wreed en ongebruikelijk zou zijn.

Volgens de drie gevangenen is het middel namelijk niet verdovend genoeg. Zolang het onderzoek naar Midazolam gaande is, zullen de drie gevangenen niet met dat middel worden geëxecuteerd. Het besluit van het Hof laat wel de mogelijkheid open om de doodstraf op een andere manier te voltrekken.

De discussie over Midazolam barstte los toen de executie van Clayton Lockett in 2014 mislukte. Die kwam na toediening van de injectie pas na een pijnlijke drie kwartier te overlijden. Het duurde vervolgens een jaar voor er weer een executie op deze manier werd uitgevoerd. Op 16 januari werd Charles Warner met Midazolam geëxecuteerd; het duurde achttien minuten voor hij het leven liet. NRC correspondent Guus Valk schreef over die executie:

Een gemiddelde executie met gif in de Verenigde Staten duurt vijf tot zeven minuten. Warners executie was pas na achttien minuten afgelopen. Hij was bovendien nog lange tijd bij kennis. Tegen de getuigen zei Warner: „Ze hebben me vijf keer geprikt.” Nadat het gif was ingespoten, zei Warner: „Mijn lichaam staat in brand. Niemand moet dit doormaken.”

Lees in NRC Handelsblad: Executie Charles Warner duurt achttien minuten (€) over Charles Warner