‘Rabobank in VS verdacht van witwassen’

Foto ANP/Bart Maat

De autoriteiten in de VS hebben een onderzoek ingesteld naar mogelijke witwaspraktijken bij filialen van de Rabobank. Vestigingen van de bank in Californië zouden signalen hebben genegeerd dat er geld werd witgewassen.

Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. De Rabobank heeft 120 vestigingen in Californië. De autoriteiten kijken vooral naar de filialen die bij de grens met Mexico liggen. Het geld dat witgewassen zou zijn, komt onder andere van drugkartels.

De Rabobank wordt op dit nog steeds door het ministerie van Justitie in de gaten gehouden wegens het manipuleren van het Libor rentetarief. Die zaak kwam in 2013 aan het licht en leidde tot een schikking waarbij de dank 774 miljoen euro moest betalen.

In dat jaar uitten de Amerikaanse autoriteiten hun zorgen over de controles op witwassen bij de bank: die zouden ontoereikend zijn. De bank ging toen akkoord met het op regelmatige basis uitbrengen van rapportages over de stappen die werden gezet om de controles te verbeteren.

Lees op NRCQ: Dit wil Wiebe Draijer in 2015 veranderen aan de Rabobank en Kwam Rabobank te goed weg met Libor-schikking? (€)