Pegida verliest na Hitler-rel tweede kopstuk, demonstratie geannuleerd

Kathrin Oertel, de woordvoerder van Pegida, is opgestapt.
Kathrin Oertel, de woordvoerder van Pegida, is opgestapt. Foto ANP/EPA/Arno Brugi

Een aantal prominente leden van de anti-islamitische Pegida is opgestapt. Volgens de beweging zou dit komen door de negatieve berichtgeving over Pegida. Een Duitse krant meldt dat de oorzaak van het vertrek zou liggen in het actief blijven van Lutz Bachmann, de voorzitter die vorige week opstapte wegens een Hitler-foto.

Volgens Stern zouden de leden zijn opgestapt omdat Bachmann toch nog bij Pegida betrokken blijft. De voorzitter kondigde vorige na de rel met de foto aan dat hij opstapte. Het OM had toen een onderzoek aangekondigd wegens opruiing.

Het gaat hier onder anderen om Kathrin Oertel, die als woordvoerder voor Pegida actief is. Na het opstappen van Bachmann vorige week werd zij getipt als de nieuwe aanvoerder van de beweging.

Kort na het nieuws van Oertel heeft Pegida aangekondigd komende maandag geen demonstratie in Dresden te organiseren, zo meldt Der Spiegel. De beweging houdt iedere week in die stad een demonstratie tegen de islamisering van Duitsland. Afgelopen zondag trok de betoging zo’n 17.300 aanhangers.

Pegida: het zijn de media

Pegida zelf meldt op Facebook dat Oertel is opgestapt wegens de negatieve berichtgeving in de media, en stelt dat ‘zelfs de sterkste vrouw een time-out nodig heeft als er ‘s nachts fotografen en andeere rare figuren rondom haar huis sluipen.’ Naast Oertel is ook Thomas Tallacker opgestapt. Zijn bedrijf zou te kampen hebben met een dalende omzet wegens zijn activiteiten voor Pegida:

Naast Oertel en Tallacker zouden volgens Stern ook Achim Exner en Bernd-Volckert Lincke bij Pegida zijn vertrokken. Mogelijk is ook vice-voorzitter René Jahn opgestapt. Het bestuur van Pegida telt twaalf leden. Een nieuw bestuur zal in de komende paar dagen worden gekozen; Bachmann is niet beschikbaar, zo laat de beweging weten.