Opstelten: ook Nederlanderschap van huidige jihadisten intrekken

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil het Nederlanderschap van jihadisten intrekken die op dit moment in Syrië of Irak bezig zijn met een training. Het voorstel komt boven op eerdere maatregelen om het Nederlanderschap af te nemen van jihadisten.

Een wet daartoe werd in september vorig jaar ingediend, maar is nog niet door de Eerste en Tweede Kamer behandeld. Jihadisten die op dit moment actief zijn in Irak en Syrië kunnen daarom nog niet op basis van die wet vervolgd worden.

Op dit moment zijn er ongeveer 180 Nederlandse jihadisten in Syrië. De nieuwe wet is nog niet van toepassing op hen, maar met de aanpassing van Opstelten moet dit wel mogelijk worden. De minister in een verklaring:

“Hiermee wordt nog eens tot uitdrukking gebracht dat het Nederlanderschap niet op enigerlei wijze faciliterend mag zijn om in den vreemde terroristische misdrijven te plegen of personen voor te bereiden op het plegen van terroristische misdrijven.”

Het Nederlanderschap kan alleen door de minister van Veiligheid en Justitie worden afgenomen en alleen na een strafrechtelijke veroordeling.

De maatregel om het Nederlanderschap af te nemen werd in augustus vorig jaar al aangekondigd. Het afnemen van het Nederlanderschap is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen tegen jihadisten.