Opnieuw beginnen in een multicultiwijk

Voor Nederlandse kinderen is het verschil tussen de provincie en de stad misschien niet zo groot als voor Karl, die uit een Deens vissersdorpje naar een multiculturele wijk in Kopenhagen verhuist. Maar het gevoel er niet bij te horen, zal iedereen herkennen. Niemand kan hem verstaan door zijn accent. Hij is bleu en naïef en om te voorkomen dat hij niet de spot van zijn klasgenootjes over zich afroept heeft hij een of andere vorm van bescherming nodig.

Het slimme van Sawsans geheime missie is dat de film de vaste ingrediënten van een film over een buitenbeentje op z’n kop zet. Hoogblonde Karl is de uitzondering in multicultureel Nørrebro. Hij is misschien niet erg streetwise, maar wel vindingrijk. Degene die hem de stadse mores leert is een bijdehand Turks meisje dat thuis worstelt met ouders en vragen rondom integratie en traditie. Geen makkelijke scenariotrucjes dus. Of Sawsan de zangwedstrijd gaat winnen die de plot aandrijft, daar gaat het eigenlijk niet om in deze originele, vlotte en grappige en lichtelijk anarchistische kinderfilm.