Clingendael neemt afstand van artikel over Wilders

Denktank Clingendael heeft afstand genomen van het opiniestuk over de PVV van onderzoeker Peter van Ham dat NRC Handelsblad maandag publiceerde. Van Ham beschuldigt „links-liberaal Nederland” ervan om politieke en persoonlijke redenen te weigeren Geert Wilders gelijk te geven in zijn kritiek op de islam. „We hebben ons daarmee een denkverbod laten opleggen, ook al gaat de islamisering van West-Europa gestaag en zienderogen door”, aldus Van Ham. Hij ondertekende het artikel als een aan Clingendael verbonden deskundige. In een verklaring op de website neemt het instituut er afstand van. Van Ham zou zijn stuk „in feite op persoonlijke titel” hebben geschreven. „Het sluit niet aan op zijn huidige onderzoeksveld.” Van Ham staat op de site vermeld als expert op het gebied van terrorisme en diplomatie. Vorig jaar schreef Van Ham op dezelfde titel in NRC Handelsblad: „Als de Nederlandse burger zich wil uitspreken tegen een Verenigde Staten van Europa, kan hij/zij altijd nog op de PVV stemmen.” Daar distantieerde het instituut zich niet van. Volgens Clingendael-directeur Ko Colijn zijn de interne regels inmiddels aangescherpt. „Clingendael wordt gezien als een kwaliteitskeurmerk en medewerkers kunnen niet zonder overleg hun persoonlijke mening daarmee optuigen.” (NRC)