Winstval voor Petrobras

Het Braziliaanse olie- en gasconcern Petrobras is er nog niet in geslaagd de schade vast te stellen van de fraude die jarenlang door medewerkers is gepleegd. Dat bleek vanmorgen bij de publicatie van voorlopige, nog niet door toezichthouders gecontroleerde cijfers over het derde kwartaal van 2014. Daarin zakte de nettowinst met bijna 40 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot 3,1 miljard real (circa 1 miljard euro).

Petrobras is verwikkeld in een groot financieel schandaal. Werknemers zouden zich door toeleveranciers hebben laten omkopen, in ruil voor opdrachten. Ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore wordt met die affaire in verband gebracht. Het Braziliaanse concern moet de waarde van allerlei activiteiten en bezittingen opnieuw vaststellen, om rekening te houden met de fraude. Over de manier waarop dat gebeurt, is nog geen duidelijkheid. (ANP)