Natuurlijk wil iedereen rijk worden

Henk Gernand (60) woont in Eindhoven met zijn hond en kat in een huurhuis. Hij is key accountmanager Benelux bij Rollei, fabrikant van fotocamera’s. „Ik probeer drie keer per jaar met vakantie te gaan.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Na mijn lerarenopleiding ben ik iets heel anders gaan doen, namelijk marketing. Voor de klas staan leek me na mijn stage toch minder leuk. Ik was destijds niet bewust met mijn inkomen bezig, maar ging ervan uit dat ik met een hbo-opleiding bovenmodaal zou gaan verdienen. Dat lukte. Iedereen wil natuurlijk rijk worden. Mij is dat soms gelukt en soms ook niet, that’s life. Goed zijn in wat ik doe, vind ik momenteel veel belangrijker dan het geld. Ik ben een streber, wil graag de beste zijn. Als key accountmanager Benelux bij Rollei vergelijk ik mijn omzetten met die van andere landen. Ik krijg er een ongelofelijke kick van als ik zie dat ik beter presteer, hogere omzetten behaal dan andere landen. Naast de verkoop zet ik marketingplannen op om de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten, ben ik betrokken bij evenementen, de prijsstelling van producten en stuur ik distributeurs aan. Het meeste plezier heb ik wanneer ik een winkel binnenkom en een gesprek dat begint met ‘we hebben alles al’ kan omdraaien naar ‘ik wist niet dat jullie zulke leuke producten hebben’. In 2012 werkte ik bij het CBS en hield ik me bezig met bedrijfsstatistieken. Maar op LinkedIn viel het mensen op dat ik altijd meningen verkondigde op salesforums. Iemand van Rollei vroeg me mijn visie te geven op de ontwikkeling van de fotomarkt in de Benelux. Voor ik het wist kreeg ik een contract aangeboden.”

UIT

‘Ik wandel zo’n twee uur per dag met de hond. Als ik dan herten of een vos tegenkom, vind ik het leuk die te fotograferen. Wie weet maak ik na mijn pensioen wel schilderijen van die foto’s. De weekenden reserveer ik voor familie en mijn vriendin. Ik probeer drie keer per jaar met vakantie te gaan. In het voorjaar meestal naar de Canarische eilanden en in de zomer naar Italië, Frankrijk, Engeland of Scandinavië. Liefst met de auto. Omdat ik afhankelijk ben van provisie leg ik geld opzij voor vakanties en andere grote uitgaven. Ik ben voorzichtig met uitgaven, omdat ik in het verleden niet alleen rijkdom maar ook schulden heb gekend.

Verder heb ik al sinds mijn achttiende een bijzondere hobby: ik rook de hele dag door pijp. Ik heb pijpen van 400 euro. Ze zijn uiterst zorgvuldig gefabriceerd. Eentje komt uit Japan en is van carbon en titanium. Die heeft denk ik niemand anders in Nederland. Bij het Brabantsch Pyproockgilde roken we elke maand samen een pijp en wisselen verhalen uit, soms op een bijzondere locatie. De Nederlandse Kampioenschappen zijn op 19 april. Bij kampioenschappen krijgt iedereen dezelfde pijp, evenveel tabak en twee lucifers. De kunst is zo lang mogelijk roken, het wereldrecord is ruim drie uur. Ik praat te veel dus mijn pijp is al in 45 minuten uit. Maar je ontmoet veel mensen en houdt er vriendschappen aan over.”