Modeketen Mexx overgenomen door Turks Eroglu

Een Mexx-winkel
Een Mexx-winkel EPA / Yuri Kochetkov

Het failliete Nederlandse modemerk Mexx maakt een doorstart in Turkse handen. Vandaag tekende het Turkse kleding- en retailbedrijf Eroglu voor de koop van Mexx. Dat hebben curator Frits Kemp en interim-topman Herman Hovestad bekendgemaakt.

Het al langer noodlijdende Mexx werd in december failliet verklaard. Eroglu heeft de keten voor “enkele tientallen miljoenen” opgekocht. Het personeel is over de doorstart ingelicht.

Eroglu onderhandelt nog over alle huurcontracten en met de franchisenemers. In eerste instantie begint Mexx met acht eigen filialen in Nederland, aldus Hovestad. In West-Europa gaat het om „enige tientallen winkels”. Daarnaast vinden gesprekken plaats met franchisers. Als die doorgaan, komt het doorgestarte Mexx op zo’n 200 winkels uit.

Eroglu

Eroglu is een niet-beursgenoteerd familiebedrijf dat dertig jaar bestaat en naar verluidt jaarlijks meer dan 2 miljard euro omzet. Over winstcijfers is niets bekend. Eroglu is vooral actief in Rusland en in Oost-Europese landen als Oekraïne.

De topman van Eroglu, Nurettin Eroglu, liet gisteren weten dat zijn voornaamste doel is “te behouden wat Mexx heeft opgebouwd”. Kemp en Hovestad zijn tevreden met Eroglu als koper. “Met private equity weet je nooit of het goed afloopt. Dit is een strategische overname. Eroglu wil écht verder met Mexx”, aldus Hovestad.

Lees verder in NRC Q: Waarom veel Nederlandse winkelketens het niet redden (€)