Michael van Praag vindt dat de FIFA transparanter moet zijn

In een buitenwijk van Salvador werd in juni 2014 een voetbalveld geopend door een aantal Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders . Michael van Praag verrichtte de aftrap.
In een buitenwijk van Salvador werd in juni 2014 een voetbalveld geopend door een aantal Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders . Michael van Praag verrichtte de aftrap.

Zeker zes landen steunen KNVB-voorzitter Michael van Praag in zijn besluit om zich kandidaat te stellen om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dat zei Van Praag zojuist op een persconferentie waar hij zijn kandidaatstelling toelichtte.

De 67-jarige Van Praag heeft de steun van België, Zweden, Schotland, Roemenië, de Faeröer-eilanden en Nederland. Kandidaten hebben tenminste vijf nominaties van nationale voetbalbonden nodig om zich verkiesbaar te kunnen stellen.

Van Praag kiest bewust voor één termijn; hij wil niet langer dan vier jaar voorzitter zijn van de wereldvoetbalbond.

Corruptie aanpakken

Tijdens de persconferentie in het Olympisch Stadion in Amsterdam zei Van Praag dat hij in die vier jaar de organisatie wil moderniseren.

“FIFA zou zo veel meer kunnen betekenen in het voetbal wereldwijd. Maar om dat te kunnen, moet de organisatie eerst normaliseren en moderniseren. Veranderen, transparanter worden, passend bij deze tijdsgeest.”

En volgens hem is Blatter niet in staat om zo’n veranderingsproces te leiden:

“Ik heb niks tegen Blatter, maar iemand die zo lang voorzitter is geweest van de FIFA, een organisatie waar een zweem van corruptie en schandalen omheen hangt, kan niet langer het gezicht zijn van deze club.”

Als het aan de Amsterdammer ligt, zou er in die ‘vernieuwde organisatie’ wel een plek zijn voor Blatter, bijvoorbeeld als adviseur.

Van Praag staat bekend als criticus van de 78-jarige Blatter, al sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Één van de speerpunten van het beleid van Van Praag is transparantie. Van Praag:

“Ik vind dat de FIFA transparant moet zijn in haar uitgaven. Dat verwacht de wereld.”

Daarbij benadrukte hij dat het geld besteed zou moeten worden aan voetbal, en niet aan randprojecten. Hij verwees naar de 20 miljoen euro die vorig jaar is uitgegeven aan een FIFA-film. Dat soort bedragen zouden besteed moeten worden aan de ontwikkeling van het voetbal, bijvoorbeeld in Afrikaanse landen, zei Van Praag.

Volgende maand presenteert de Amsterdammer zijn FIFA-modernisatieplan voor de komende vier jaar, met onder meer expliciet aandacht voor een gezond financieel budget. Hij pleit ook voor een groter wereldbekertoernooi, met meer deelnemende landen.

De komende maanden gaat Van Praag zo veel mogelijk andere nationale voetbalbonden overtuigen van zijn plannen.

“Er zijn meer bonden die mij steunen, maar ik hoefde er voor donderdag maar minimaal vijf bij de FIFA in te leveren. De komende maanden ga ik bij veel sleutelfiguren in het internationale voetbal langs. En dan hoop ik zo veel mogelijk mensen van mijn plan te overtuigen.”

Weinig kans?

Van Praag sprak vorige maand met Blatter en zei toen tegen hem:

“Sepp, je wordt onsterfelijk als je een stapje opzij doet. Want het gaat niet om jou of om mij, maar om het voetbal.”

Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat Van Praag veel kans maakt. Blatter wil in mei voor de vijfde keer worden gekozen als FIFA-voorzitter, en veel nationale voetbalbonden zouden de kandidatuur van Blatter steunen.

Zelf zegt Van Praag over zijn kansen:

“Of ik niet bang ben dat ik kansloos ben tegenover Blatter? Ik ga niet speculeren. Maar in het voetbal zie je ook wel eens dat een kleine club van een grote club wint.”

Andere mensen die zich verkiesbaar hebben gesteld zijn de Franse oud-voetballer David Ginola, de voormalige Portugese topvoetballer Luis Figo, de Fransman Jérôme Champagne en prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië. Andere kandidaten voor de belangrijkste post in het internationale voetbal hebben nog tot donderdag om zich verkiesbaar te stellen. Op 29 mei stemmen 209 nationale bonden voor een nieuwe voorzitter van de FIFA.

Lees ook het artikel in NRC Handelsblad: ‘Verzet tegen FIFA begint in Brussel‘. (€)