Luisteren: hoe een troll zich online voordeed als mijn overleden vader

Op een dag krijgt Lindy West van The Guardian via Twitter een gemeen berichtje van haar vader. Zijn naam klopt. Zijn profielfoto ook. Maar twee dingen kloppen niet. Eén: haar vader is nooit gemeen. En twee: haar vader is al achttien maanden dood.

Eerlijk is eerlijk: we kijken niet meer op van scheldpartijen op het internet. Of het nu gaat om gehoon op forums, geruzie onder artikelen of dreigementen. Of om mensen die intimideren en/of beledigen. Wie doen dat toch? Het antwoord: trolls.

Het internet zit vol met trolls: anonieme internetgebruikers die veelal nare en negatieve reacties plaatsen. Wie voor een website werkt, krijgt er vanzelf mee te maken. Wat je kunt doen? Weinig. Er is maar één gouden regel: never feed them. Je zou het alleen maar erger maken.

“If you respond, you’re a sucker. If you don’t respond, you’re a punching bag.” (This American Life, 23 januari)

Radioshow This American Life vraagt zich af: wie zijn die mensen? En waarom zijn ze altijd zo boos?

De ergste troll

Aan het woord komt journalist Lindy West (o.a. The Guardian). Voor haar werk krijgt ze dagelijks met trolls te maken. Veel trekt ze zich er niet van aan, tot ze op een dag een gemeen berichtje krijgt van haar vader, via Twitter. Zijn naam klopt. Zijn profielfoto ook. Maar twee dingen kloppen niet. Eén: haar vader is nooit gemeen. En twee: haar vader is al achttien maanden dood.

De troll heeft een gedetailleerd profiel en stuurt gedetailleerde berichtjes. Hij heeft onderzoek gedaan, zo blijkt, naar haar familie, haar broers en zussen, naar haar werk. West vertelt het bijzondere verhaal van de ergste troll uit haar carrière, en hoe ze met hem omging. Maar vooral: wat hij haar uiteindelijk terugschreef.

Beluister het verhaal van West (vanaf 5.00 minuten). Meer This American Life hier.