Kleinere clubs mogen groot dromen

Door uitschakeling topclubs maken kleine clubs kans op eindzege in de beker. Zwolle geldt als voorbeeld.

Jody Lukoki schiet in de tweede helft van de verlenging de beslissende 2-3 binnen voor PEC Zwolle. De club van Ron Jans is daardoor zeker van de halve finale in de bekerstrijd.
Jody Lukoki schiet in de tweede helft van de verlenging de beslissende 2-3 binnen voor PEC Zwolle. De club van Ron Jans is daardoor zeker van de halve finale in de bekerstrijd. Foto Pro Shots

Op een koude maandagochtend in november opent coach Henk de Jong zelf de deur van de hoofdingang van het Cambuur-stadion. Geen receptionist of portier te bekennen, bij de voetbalclub in Leeuwarden worden gasten nog persoonlijk ontvangen door de hoofdtrainer. Warme man bij misschien wel de leukste club van Nederland. „Zal ik je na afloop van het interview even afzetten bij het treinstation?”

Als de fotograaf zijn apparatuur klaarzet, vraagt De Jong of we honger hebben. De 50-jarige Fries loopt naar boven en haalt twee lunchpakketjes uit de keuken van de club: een broodje met ham, een met kaas, een krentenbol en een appel.

Bij thuiswedstrijden van SC Cambuur haalt De Jong oranjekoek voor in de persruimte en de bestuurskamer. Hij koopt de Friese lekkernij bij bakker Gosse Tjoelker in Drachten – een levenslange kameraad. „Voor de arbitrage neemt hij suikerbrood mee”, vertelt Tjoelker trots. „En bij uitwedstrijden haalt hij oranjekoek voor in de spelersbus.”

Je ziet het José Mourinho van Chelsea of Pep Guardiola van Bayern München niet zo snel doen. Of pak ’m beet PSV-trainer Phillip Cocu. De gastvrijheid van trainer Henk de Jong zie je zelden in de professionaliserende voetbalwereld.

Knallend voetbalgevecht

Gisteravond in de kwartfinale van het bekertoernooi tegen PEC Zwolle stond er in de rust weer verse oranjekoek klaar. Die had De Jong ’s middags om half twee opgehaald. Hij had toegeleefd naar het duel. De bekerfinale was opeens haalbaar door de vroegtijdige uitschakeling van de traditionele topclubs Ajax, Feyenoord en PSV.

Maar de route naar de Kuip – stadion voor de eindstrijd – werd hard doorgeknipt. Na een knallend voetbalgevecht van 120 minuten klinkt André Hazes Bloed, zweet en tranen uit de kleedkamer van Zwolle en niet bij Cambuur.

De altijd zo vrolijke De Jong komt met een strak gezicht uit een tv-interview gelopen. „Onvoorstelbaar” mompelt hij. Zijn ploeg had moeten winnen, daar was iedereen het over eens – zelfs de trainer van de tegenstander, Ron Jans.

Het was een opwindende bekeravond in de avondkou van Leeuwarden, opgevoerd door het spektakelvoetbal van Cambuur. Met een doelman bij Zwolle, Warner Hahn, die „als een soort King Kong bovenop de Empire State Building ballen van de lijn sloeg”, zoals Jans het omschreef.

2-2 na de reguliere speeltijd, tot uitgerekend ex-Cambuur aanvaller Jody Lukoki in de tweede helft van de verlenging de bal in de verre hoek rost: 2-3. Het drama bij Cambuur compleet, titelverdediger Zwolle naar de halve finales.

Pure voetbalbeleving aan het Cambuurplein in Leeuwarden. Een mooie, korte omhelzing tussen de coaches De Jong en Jans voor de verlenging begint. Geen opgefokte karakters en vermoeiend voetbal zoals afgelopen zondag bij Ajax-Feyenoord. Niet de desinteresse van PSV vorige week in de bekerblamage bij Roda JC. „Dít is echt reclame voor het voetbal”, zei Jans. „Dit is waar iedereen in Nederland over praat”, aldus De Jong.

Doorsnee voetballer

Door het afhaken van de topploegen is de beker dit jaar het toernooi voor de doorsnee voetballer geworden, voor kleinere clubs uit de middenmoot. Zo kan het bescheiden Excelsior de finale nog halen, zij staan vanavond in de kwartfinale tegen Roda JC – club uit de eerste divisie. Hetzelfde geldt voor FC Groningen en Vitesse, de andere kwartfinale van vanavond. FC Twente plaatste zich gisteren al voor de halve finale door AZ met 3-0 te verslaan.

Kleine clubs mogen hardop dromen van bekerwinst. Ze zijn warm gemaakt door het succes van Zwolle vorig jaar. Gerard Nijkamp, technisch directeur van de club, lacht in Leeuwarden. Zwolle-sjaal in de rechterhand, kleine club? „Kleine club, grootse daden. Dat is een mooie kop hé, hoef je dat niet meer te verzinnen.”

Zwolle promoveerde in 2012 naar de eredivisie, twee jaar later veroverde de club al de Kuip door in een bizarre finale Ajax met 5-1 te verslaan. „Andere clubs gaan nu ook denken dat ze dat kunnen bereiken”, zegt hij. En dat is goed. „Je moet kunnen dromen.”

De bekerwinst bracht de club veel, vertelt hij. Goede voetballers willen eerder naar Zwolle komen, zoals Lukoki. „Je komt sneller met een speler in gesprek. Die zien ook wat er bij ons gebeurt.” Zaakwaarnemers die ze voorheen niet zagen, reizen nu opeens wel af naar het IJsseldeltastadion. „We zijn met een niveau spelersmakelaars bezig waar we een paar jaar terug niet mee in aanraking kwamen.”

Zwolle laat Cambuur geloven dat het kan: bekerwinst. Maar ze moeten nu weer een jaar wachten. De Jong, strijdbaar: „We gaan op deze weg door, we laten ons niet kisten.”