Nike moet betalen voor logo’

Sportmerk Nike is in de VS aangeklaagd voor auteursrechtinbreuk. Op 22 januari diende fotograaf Jacobus Rentmeester een klacht in bij de rechtbank van Oregon. Rentmeester maakt bezwaar tegen de ‘jumpman’, het silhouet van basketbalspeler Michael Jordan dat Nike over de hele wereld gebruikt als logo voor de producten van zijn Michael Jordan-lijn.

Rentmeester stelt dat de ‘jumpman’ afkomstig is van een foto die hij in 1984 voor een speciale editie van LIFE Magazine maakte. Volgens de fotograaf betaalde Nike hem in maart 1985 een bedrag van 15.000 dollar (ongeveer 13. 250 euro) voor het gebruik van het Jordan-silhouet gedurende een periode van twee jaar in Noord-Amerika. Die afspraken heeft Nike volgens Rentmeester op grote schaal geschonden. Het sportmerk heeft sinds 1987 miljarden dollars omgezet met dit logo en de fotograaf wil zijn schade vergoed zien.

Nike heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Vermoedelijk zal het bedrijf aanvoeren dat hun jumpman geen exacte kopie is van het silhouet van de foto, maar een variant. Blijft de vraag waarom Nike in 1985 daar dan toch 15.000 dollar voor betaalde. Aan de andere kant kun je je ook afvragen waarom Rentmeester zolang heeft gewacht met zijn klachten.