Jemenitische rebellen slaan met geweld demonstratie neer

De Jemenitische Houthi-rebellen, die de scepter zwaaien over de hoofdstad Sana’a, hebben vandaag met geweld een demonstratie tegen hun beweging neergeslagen. Tientallen mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten.

Een eerdere demonstratie in Jemen tegen de Houthi's
Een eerdere demonstratie in Jemen tegen de Houthi's EPA / Wadia Mohammed

De Jemenitische Houthi-rebellen, die de scepter zwaaien over de hoofdstad Sana’a, hebben vandaag met geweld een demonstratie tegen hun beweging neergeslagen. Tientallen mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten, meldt persbureau AP. In reactie hierop schoten de opstandelingen in de lucht en vielen zij betogers met gummiknuppels en messen aan.

De rebellen pakten meerdere demonstranten en journalisten op. Zo’n tien mensen raakten lichtgewond. Afgelopen weekend gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Houthi’s. Toen grepen de rebellen niet in.

Het geweld toont eens te meer de gespannen situatie aan in het stuurloze Jemen. Vorige week stapten de president, premier en het kabinet op. Sindsdien verkeert het land in politieke crisis.

De Houthi’s en Al-Qaeda

De shi’itische Houthi’s hebben de afgelopen maanden grote delen van Jemen veroverd. Volgens critici wordt de beweging door Iran gefinancierd, maar Teheran ontkent dit.

Het filiaal van Al-Qaeda dat in het land opereert is volgens analisten de gevaarlijkste tak van de terreurbeweging. De afdeling eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Lees verder in NRC Handelsblad: Crisis in Jemen - een kans voor Al-Qaeda (€)