Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Jordanië bereid tot deal met IS - gevangene ruilen tegen gijzelaar

De moeder van de Jordaanse piloot.
De moeder van de Jordaanse piloot. Foto EPA

Jordanië is bereid om een overeenkomst te sluiten met terreurgroep Islamitische Staat (IS), om de Jordaanse piloot die door IS wordt gegijzeld, vrij te krijgen.

Om dat te realiseren is Jordanië bereid de ter dood veroordeelde Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi te ruilen tegen de Jordaanse luchtmachtpiloot Muath al-Kasaesbeh. Dat hebben de autoriteiten in de hoofdstad Amman bevestigd aan de lokale nieuwszender al-Arabiya.

Woordvoerder Mohammad Al-Momeni zei tegen de Jordaanse staatstelevisie:

“Jordanië is klaar om de gevangene Sajida al-Rishawi vrij te geven als de Jordaanse piloot ongedeerd wordt vrijgelaten.”

Onthoofdingsvideo

Dinsdag verscheen een video met een boodschap van een gegijzelde Japanner, Kenji Goto. Hij riep de Jordaanse regering op om Sajida al-Rishawi binnen 24 uur vrij te laten, anders zouden zowel hij als de Jordaanse piloot worden vermoord.

Volgens de Japanse regering lijken de beelden echt te zijn. Tijdens een persconferentie zei Katsunobu Kato, woordvoerder van de regering:

“We controleren nog steeds de authenticiteit van het document, maar voorlopig hebben we geen aanwijzingen dat het nep is.”

Onderhandelt Japan dan toch met terroristen?

Vanochtend werd bekend dat de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Fumio Kishida, sinds het zien van de video nauw samenwerkt met Jordanië om de twee gegijzelden vrij te krijgen. De Japanse premier Shinzo Abe noemde de video verwerpelijk:

“Dit zijn verachtelijke bedreigingen en ik voel diepe verontwaardiging.”

Een Jordaans parlementslid bevestigt tegenover persbureau ANP dat zijn land via religieuze leiders en stammenleiders in Irak probeert al-Kasabeh vrij te krijgen.

Of Goto ook wordt vrijgelaten is onduidelijk.

Twitter avatar willripleyCNN Will Ripley #BREAKING: #Jordan prepared to release terrorist Sajida al-Rishawi if #ISIS frees pilot, Jordan state TV reports. No mention of #KenjiGoto

Als Japan meedoet aan de ruil, zou dit een opmerkelijke verandering zijn in het beleid. Buitenlandredacteur van NRC Handelsblad Toon Beemsterboer:

“In principe onderhandelt Japan niet met terroristen, net als de VS en de meeste Europese landen dat ook niet doen.”

Een tweede Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa, bleek afgelopen weekend te zijn onthoofd. Een video met de stem en foto van journalist Goto toonde een foto van de onthoofde Yukawa.

Wie is die terroriste?

Al-Qaeda-terroriste Al-Rishawi is in Jordanië ter dood veroordeeld voor medeplichtigheid aan bloedige bomaanslagen in 2005 op drie hotels in de Amman. Haar man leidde de zelfmoordaanslagen en overleed zelf tijdens de aanslag. De bom van al-Rishawi ging niet af. Bij de aanslag kwamen 57 mensen om.

Een archieffoto van Sajida al-Rishawi. IS vraagt om haar vrijlating, in ruil voor de vrijheid van de Japanse gegijzelde Goto.

Een archieffoto van Sajida al-Rishawi. IS vraagt om haar vrijlating, in ruil voor de vrijheid van de Japanse gegijzelde Goto. Foto EPA / Petra Jordan News Agency

Al-Rishawi is weliswaar ter dood veroordeeld, maar Jordanië heeft in de afgelopen jaren geen executies uitgevoerd. Vorige maand werd het moratorium op executies echter opgeheven.