Leger Israël beschoten bij grens Libanon - Hezbollah eist aanslag op

Een oude Israëlische tank op de Golanhoogten.
Een oude Israëlische tank op de Golanhoogten. Foto AP / Ariel Schalit

Bij de grens tussen Israël en Libanon heeft de Libanese islamitische militie Hezbollah naar eigen zeggen vanochtend projectielen afgevuurd op stellingen van het Israëlische leger. Daarbij zijn verschillende doelwitten geraakt, waaronder een militair voertuig, schrijft persbureau AP.

Update 13.20: Een VN-soldaat zou omgekomen zijn. Het zou te maken hebben met de schermutselingen aan de grens tussen Israël en Libanon momenteel. Dat is bevestigd door de VN. Het hoofd van de VN-missie in Libanon dringt bij beide partijen erop aan “zeer terughoudend” te zijn om de situatie niet te laten escaleren.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF BREAKING: Initial reports suggest that an anti-tank missile was fired at a military vehicle near Mt. Dov in northern Israel.
Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Moments ago mortars hit a military position on Mt. Hermon. The IDF closed the site and is evacuating civilians from the area.

Bij een aanval met een mortiergranaat zijn geen gewonden gevallen, maar bij de aanslag op het Israëlische anti-tankvoertuig vielen vier gewonden. Aan Hezbollah gelieerde media maakten eerder melding van dodelijke slachtoffers. Een bron binnen de Libanese politiek zei tegenover persdienst Reuters dat Hezbollah een “grote operatie” is begonnen tegen Israël.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Update: Several injured in attack near Mt. Dov. We hold Hezbollah responsible for the attacks in northern Israel today.

Het Israëlische leger heeft gereageerd door (tot nu toe) tientallen projectielen terug te vuren richting het zuiden van Libanon. Bewoners van het gebied wordt geadviseerd binnen te blijven.

Aanval in buurt van Shebaa-boerderijen

De aanval vond plaats in de buurt van de betwiste Shebaa-boerderijen, waar Syrië, Libanon en Israël aan elkaar grenzen. Israël veroverde dat gebied in 1967 naar eigen zeggen op Syrië. Volgens Israël en de VN behoren de Shebaa-boerderijen dus tot bezet Syrisch grondgebied. Libanon betwist dit en stelt dat het gebied door Syrië was overgedragen aan Libanon. Hezbollah roept op tot verzet zolang de Shebaa-boerderijen niet aan Libanon zijn gegeven.

De Israëlische luchtmacht bestookte vanochtend al posities van het Syrische leger in het gebied. De actie was een vergelding voor de raketbeschieting, gisteren, van de door Israël bezette Golanhoogten. Hezbollah is onder meer actief in het zuiden van Libanon en strijdt aan de kant van het Syrische regeringsleger mee in de burgeroorlog in Syrië.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat het leger klaarstaat om “krachtdadig te reageren op alle fronten.”