Ordina: uitje ambtenaren naar duur event is geen geschenk

Amsterdam Arena, 2008. In de skybox van ICT-leverancier Ordina volgen politiedirecteuren de wedstrijd Ajax-PSV. Kosten per persoon: 290 euro inclusief drank en diner, betaald door Ordina. Het is slechts één van de luxueuze uitjes waarmee het bedrijf overheidsfunctionarissen in de watten legde. Met het doel hen te ‘bewerken’ en opdrachten binnen te halen.

Dat is het beeld dat onderzoeksprogramma Zembla vanavond schetst, in een tweede uitzending over Ordina. Het tv-programma stelt – op basis van een grote hoeveelheid interne documenten en e-mails die het in handen kreeg – dat Ordina tussen 2005 en 2010 bewust en consequent probeerde ambtenaren gunstig te stemmen in de hoop aanbestedingen te winnen. Op haar beurt hield de overheid zich niet aan haar eigen aanbestedingsregels. Volgens de wet mogen ambtenaren namelijk geen cadeaus van meer dan 50 euro aannemen. Toch gaan zij in op uitnodigingen voor sportevenementen, luxe diners en golfuitjes, laat Zembla zien. Het ministerie van Veiligheid en Justitie begint een onderzoek naar de integriteit van ambtenaren.

Volgens CEO Stépan Breedveld wist Ordina dat ambtenaren geen dure cadeaus mogen aannemen, zegt hij vandaag in deze krant. „Maar het bijwonen van een event is niet hetzelfde als een geschenk.” Ook zou er geen champagne in de skybox worden geschonken. „Ik kan u verzekeren dat dat niet aan de orde is. Daar wordt een kopje soep met een broodje gegeten. Met een colaatje of een biertje.”