Hoe te overleven in een idiote oorlog

Alles went, zelfs een dagelijkse bommenregen op je stad. Hoewel er in The Sky Above Us veelvuldig wordt gekeken naar de hemel waaruit elk moment een bom naar beneden kan vallen, volgt de Nederlandse regisseur Marinus Groothof in zijn stemmige speelfilmdebuut drie personages die doen alsof er niets aan de hand is. In Belgrado, dat op het hoogtepunt van de Joegoslaviëcrisis door de NAVO bestookt werd met precisiebommen, gaat het leven anno 1999 gewoon door.

Zo stapt Bojan over de politieke pamfletten van de NAVO heen om vergetelheid te zoeken in zijn favoriete clubs. Theateractrice Ana probeert haar angst te onderdrukken en normaal te blijven doen, ondanks pressie van haar directeur om een politieke speech te houden. Net als Ana blijft ook Groothof daar verre van. Zo wordt de naam van de Servische president Miloševic niet genoemd; wel rept iemand van ‘hij gebruikt ons als menselijk schild’. Het gaat Groothof om mensen en hun overlevingsstrategie in een idiote oorlog.