Hoe een reclamebureau Leiden Centraal uren ontwrichtte. Per ongeluk

Bommelding Leiden Centraal.
Bommelding Leiden Centraal. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Leiden Centraal Station stond vanochtend urenlang in de spotlights. Er werd een verdacht pakketje gevonden, het station is ontruimd en zelfs de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam eraan te pas.

Het ging om een camera in een vuilniszak, met tape vastgeplakt aan een lantaarnpaal. De politie verspreidde een signalement en zocht uren naar de man die de camera had opgehangen.

Na bijna vier uur bleek dat het niet ging om een bom of een ander gevaarlijk explosief, het treinverkeer werd hervat. En dan om half vier het bericht dat een reclamebureau achter de actie zit.

Tot zover de feiten. Over het “hoezo” en “waarom” tast de NS nog in het duister. Waarom is die camera daar opgehangen? Waarom met een vuilniszak eromheen? En wat was het doel van dat reclamebureau? Een kleine reconstructie van hoe een reclamebureau het treinverkeer rond Leiden een kleine vier uur per ongeluk stillegde.

Wat gebeurde er op Leiden Centraal vandaag?

  • Rond 8.30 uur wordt er door verschillende reizigers een melding gemaakt van een verdacht pakketje. Het betreffende perron wordt afgezet.
  • Om 8.45 uur wordt het hele station van Leiden ontruimd. De politie start een onderzoek naar het verdachte pakketje. Rond Leiden is het treinverkeer stilgelegd.
  • De hulp van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie wordt ingeroepen omdat de politie rekening houdt met een bom. Om 9.42 uur is de EOD onderweg naar het station.
  • Om 11.31 uur ligt het treinverkeer rond Leiden nog altijd plat. De EOD onderzoekt het pakketje met een robot.
  • Rond 11.40 uur geeft de politie een signalement af van de man die het pakketje tussen 6.30 uur en 7.30 uur heeft opgehangen. Het gaat om een blanke man tussen de twintig en dertig jaar oud, met een lange donkere jas aan, een spijkerbroek en een gebreide muts met een bolletje erop. Hij hing het pakketje op met een zilveren trapje en reed daarna weg in een Volvo.
  • Om 12.40 uur is het station weer vrijgegeven. De EOD meldt dat het pakketje niks gevaarlijks bevatte, alleen een camera met wat randapparatuur.
  • Om 15.28 uur meldt een woordvoerder van de NS dat “een reclamebureau” de opdrachtgever is geweest van de man die de camera ophing.
Twitter avatar MatthijsSneppie Matthijs Snepvangers Gaat het hierom? Verdacht pakketje #leiden #LeidenCentraal #leidencs http://t.co/L9YTizBxjE

Wie zat hierachter?

Maar wie hing dat object op? En waarom zat er een vuilniszak omheen? Kan een camera zo überhaupt wel filmen of foto’s maken?

We bellen met de NS. Woordvoerder Inge Rijgersberg wil niet zeggen welk reclamebureau het is. Maar wel dit:

“Het is een bedrijf waar we een commercieel contract mee hebben. We hebben op het station verschillende vormen van reclame, maar dat zij dit doen op ons station is heel ongewoon.”

De Telegraaf schrijft dat de NS zelf een reclamespotje wilde opnemen. Onder meer op Twitter en NOS Teletekst verschijnen berichten dat iemand van NS of ProRail toestemming zou hebben gegeven om de camera op te hangen. Maar Rijgersberg betwijfelt dat:

“Of dat zo is, zijn we nog aan het uitzoeken. Maar ook al zou die partij van iemand toestemming hebben gekregen om een camera op te hangen, dan zeker niet op deze manier, bedekt door een vuilniszak. Zeker niet in deze tijden. Daarbij: als er wel sprake is van toestemming, dan hadden alle aanwezige werknemers daarvan op de hoogte moeten zijn.”

Twitter avatar Reezyard Richard S Was flink veel politie op #Leiden centraal. http://t.co/kn2EFmxIZG

De NS is in gesprek met het reclamebureau over het hoe en waarom van deze actie, die tot veel commotie leidde. Wat het bureau had willen bereiken is volstrekt onduidelijk. Rijgersberg:

“Ik weet niet wat het doel was van de camera. En ook niet waarom hij zo is opgehangen. Ik weet alleen dat er geen kwade opzet was.”

Of de camera werkte en of er opnames zijn gemaakt, weet de woordvoerster ook niet.

Het liep af met een sisser

De politie zocht uren naar de man met de lange jas, muts met een bolletje en een zilveren trappetje. Inmiddels is hij geen verdachte meer. De hele toestand berust vermoedelijk op een misverstand, zegt Rijgersberg.

“Maar we doen ons uiterste best om de onderste steen boven te krijgen.”