Hij liet me zien dat je je eigen werk kunt creëren

Iedere carrière kent wel een leermeester. Voor paardeninstructeur Chaja Kolthoff-Voest (26) is dat collega en echtgenoot Emiel Voest (57).

‘Dat je met lichaamstaal het gedrag van een paard kunt beïnvloeden maakte enorme indruk op me tijdens de eerste les van Emiel. Op mijn veertiende zag ik daar voor het eerst hoe hij paarden kan laten stappen, draven of galopperen zonder aanraking of stemgebruik, maar met een enkele armbeweging. Sommige mensen noemen hem een paardenfluisteraar, toch is zijn techniek niet zweverig, maar gebaseerd op kennis over hoe paarden onderling communiceren.

„Na die cursusweek bleef ik steeds terugkomen voor lessen, maar óók voor de goede gesprekken aan het einde van de dag. Zonder dwingend te zijn gaf hij me advies over mijn leven. Door veel vragen te stellen hielp hij me als ik voor belangrijke keuzes stond. Ik was bijvoorbeeld al aan vier studies begonnen, maar twijfelde steeds over wat ik nou echt wilde. Hij vertelde me over het onderscheid tussen het leven dat je zelf kiest en het leven dat van je verwacht wordt. Dankzij hem ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik niet per se een algemene opleiding nodig had om te kunnen doen wat ik wil. Ik had nooit gedacht dat het mogelijk was om van mijn hobby mijn werk te maken, want met paardrijden viel toch geen geld te verdienen? Hij liet me zien dat je je eigen werk kunt creëren.

„Samen hebben we zijn freestyle-techniek doorontwikkeld en hebben nu een succesvolle opleiding. We trainen instructeurs bijvoorbeeld hoe je een paard voor het eerst berijdt. Niet op de traditionele manier door het dier te overvallen met een zadel en te wachten tot hij uitgebokt is, maar door het langzaam voor te bereiden op de rit. Dat kan weken of maanden duren, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paarden op die manier 70 procent minder stress ervaren.

„Pas op mijn twintigste ontstond er ook een liefdesrelatie tussen ons. Tot dan toe was ik niet op die manier geïnteresseerd in mannen, al mijn liefde ging naar de paarden. Hoewel hij in eerste instantie mijn grote leermeester was, zijn we nu gelijkwaardig. Sommige paarden reageren beter op hem en andere beter op mij; zo leren we van elkaar.”