Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Hester Knibbe wint VSB Poëzieprijs 2015

Hester Knibbe (1946) heeft voor de ‘zangerige, klankrijke taal’ in haar dichtbundel Archaïsch de dieren de VSB Poëzieprijs 2015 gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Dat is zojuist in Rotterdam bekendgemaakt.

Hester Knibbe heeft de VSB Poëzie 2015 gewonnen.
Hester Knibbe heeft de VSB Poëzie 2015 gewonnen. Foto Walter Herfst

Hester Knibbe (1946) heeft voor de ‘zangerige, klankrijke taal’ in haar dichtbundel Archaïsch de dieren de VSB Poëzieprijs 2015 gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Dat is zojuist in Rotterdam bekendgemaakt.

Met die klankrijke taal is de Rotterdamse dichteres in haar ‘belangrijke bundel’ in staat om ‘grote vragen te stellen’, zo valt te lezen in het juryrapport:

‘waartoe zijn wij op aarde, hoe kunnen we samen leven terwijl er zoveel ‘wonden op de wereld’ zijn, hoe kunnen we onze doden herdenken – zonder dat ze topzwaar worden of bezwijken onder hun eigen gewicht. In haar voldragen bundel keert Knibbe terug naar de wil tot weten van de allereerste mens en de verdrijving uit het paradijs die daarop volgt.’

Mythologie

Knibbe, deze week benoemd tot stadsdichter van Rotterdam, debuteerde in 1982 als dichter met de bundel Tussen Gebaren en Woorden. In haar poëzie verweeft ze het vroegere – mythologie, godenvoorstellingen, kunst – met het nu. Over het gebruik van mythologie zei ze deze vrijdag in een interview in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

“Het [is] voor mij een manier is om wat ik wil zeggen boven het persoonlijke uit te tillen. Als ik de godin Thetis, de moeder van Achilles opvoer, dan is dat niet om iets over die nogal onbekende godin te zeggen, maar om iets duidelijk te maken van wat moeders bezielt. Dat je kind je achilleshiel is.”

Ze werd in het verleden meerdere malen voor haar poëzie bekroond. Zo won ze in 2009 de driejaarlijkse Adriaan Roland Holstprijs met haar achtste bundel Bedriegelijke Dagen. In 2001 kreeg ze de Anna Blamanprijs, voor schrijvers en dichters met nauwe banden met het Rijnmondgebied, voor haar gehele oeuvre.

Opvolger van Antoine de Kom

Aan de VSB Poezieprijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. Ook de dichters Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Alfred Schaffer en Peter Verhelst maakten kans op deze jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige poëzie.

Vorig jaar ging de prijs naar Antoine de Kom.