‘Geen Duitse identiteit zonder Auschwitz’

Foto’s AP, Reuters, AFP

„Er is geen Duitse identiteit zonder Auschwitz”, zei president Gauck van Duitsland gisteren in de Bondsdag, zeventig jaar nadat het Duitse vernietigingskamp in Polen door het Rode Leger werd bevrijd. In het voormalige kamp bij het plaatsje Oswiecim vond later op de dag een herdenkingsplechtigheid plaats waaraan 300 overlevenden van de Holocaust deelnamen (één van hen links op de bovenste foto).

Bij de zogenoemde Zwarte Muur, of Dodenmuur, waar tussen 1940 en 1945 zo’n 20.000 mensen zijn geëxecuteerd, werden naar Joods gebruik ter herdenking steentjes neergelegd (middelste foto). „In naam van de waarheid moeten we vandaag pogingen om de Shoah te relativeren bestrijden”, zei de Poolse president Komorowski. Hij ging voor in een stoet gasten (foto onder) die kaarsen ontstaken ter nagedachtenis aan de meer dan een miljoen mensen, voor het merendeel Joden, die de nazi’s in Auschwitz vermoordden. Ook president Gauck en zijn collega’s Hollande van Frankrijk, Fischer van Oostenrijk en Porosjenko van Oekraïne waren aanwezig, en namens Nederland koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Hoewel het Rode Leger Auschwitz bevrijdde, was de Russische president Poetin er gisteren niet bij - omdat hij geen formele uitnodiging had ontvangen, aldus Moskou. Volgens de organisatoren kreeg geen van de hoogwaardigheidsbekleders persoonlijk een officiële uitnodiging.