Groeistuip iPhone bezorgt Apple verkooprecord

Apple ontloopt de malaise in de smartphonesector en boekt een recordomzet dankzij de populaire iPhone en de Mac.

Winstcijfers Apple overtroffen alle verwachting van analisten
Winstcijfers Apple overtroffen alle verwachting van analisten

Acht jaar nadat Steve Jobs de eerste iPhone toonde, zorgt Apples telefoon nog altijd voor verbazing. Het Amerikaanse techbedrijf rapporteerde gisteren een groeistuip die de verwachtingen van alle analisten overtrof. Apple boekte in het afgelopen kwartaal een omzetstijging van 30 procent: 75 miljard dollar, 18 miljard winst.

Die megacijfers zijn te danken aan een verkooprecord voor de iPhone (tweederde van de Apple-omzet): bijna 75 miljoen toestellen met een gemiddelde verkoopprijs van 687 dollar (604 euro). Dat was vorig jaar nog 637 dollar.

Het waren de iPhones  met een groter scherm, net voor de feestmaanden in de verkoop, die de hogere prijs mogelijk maakten. Blijkbaar hadden veel Apple-gebruikers gewacht met de aanschaf van een nieuwe toestel totdat er eindelijk een model op de markt kwam dat kan concurreren met de grotere Android-toestellen.

Dat roept de vraag op of de piek in de iPhone-verkopen tijdelijk is. Of Apple door kan blijven groeien hangt af van de prestaties op de Chinese markt. Daar sloot de Amerikaanse fabrikant vorig jaar een deal met de grootste mobiele provider, China Mobile. Apples omzet uit China (16 miljard dollar) was in het afgelopen kwartaal inmiddels bijna net zo groot als die uit Europa.

Dat Apple erin slaagt iPhone-gebruikers vast te houden is vooral te danken aan het iOS-systeem dat alleen op Apple-apparaten werkt en gebruiksvriendelijker is dan veel concurrenten. Het succes van de iPhone heeft ook een positief effect op de verkoop van Mac-computers: daar noteerde Apple 5 procent groei, terwijl de rest van de pc-markt krimpt.

Apples prestatie staat ook haaks op de algehele malaise in de smartphonesector. Voor Android, het meest gebruikte besturingssysteem, geldt dat consumenten makkelijk kunnen overstappen op een toestel van een andere fabrikant. Daardoor slaagde de Chinese fabrikant Xiaomi erin in korte tijd marktaandeel te veroveren met goedkope toestellen. Dat gaat ten koste van fabrikanten als Samsung en Sony.

Samsung, de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, heeft begin deze maand opnieuw een winstwaarschuwing afgegeven. Samsung heeft last van goedkope Chinese concurrenten en zou de overname van BlackBerry overwegen – nog zo’n slachtoffer van Apples expansie. Met BlackBerry zou Samsung betere kansen hebben op zakelijke markt.

Sony zit met de smartphones in zijn maag. Bij de mobiele divisie vallen nog eens duizend extra ontslagen, volgend op een eerdere reorganisatie, en Sony gaat minder vaak nieuwe toestellen introduceren. Daarnaast gaan geruchten dat Sony de telefoontak wil afstoten, amper drie jaar nadat Ericsson uit de joint venture werd gekocht.

Had Apple ook nog slecht nieuws te melden? Ja. De verkoop van iPads daalde op jaarbasis van 26 miljoen naar 21 miljoen exemplaren. Ook andere fabrikanten merken dat de vraag naar tablets afneemt. Microsoft, dat met de Surface een eigen tabletvariant verkoopt, meldde wel omzetgroei.

Tenslotte moet de Apple Watch de markt voor slimme horloges openbreken. In april komt die gadget op de markt. Maar het is onwaarschijnlijk dat de Apple Watch net zo succesvol wordt als de iPhone.