Griekse beurzen leveren fors in na uitspraken nieuw kabinet

De Griekse aandelenbeurs heeft woensdag ruim 9 procent ingeleverd. De beurzen gingen onderuit na aankondigingen van dat Athene opnieuw met crediteurs wil onderhandelen over het Griekse bezuinigingsbeleid in ruil voor economische steun.

De Griekse premier Alexis Tsipras
De Griekse premier Alexis Tsipras EPA / Simela Pantzartzi

De Griekse aandelenbeurs heeft woensdag ruim 9 procent ingeleverd. De beurzen gingen onderuit na aankondigingen van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras dat hij opnieuw met crediteurs wil onderhandelen over het Griekse bezuinigingsbeleid in ruil voor economische steun, zo meldt persbureau AFP. Het kabinet wordt geleid door het linkse Syriza.

De partij is een uitgesproken tegenstander van de zware bezuinigingspolitiek die al zes jaar wordt gevoerd. Tsipras kondigde sociale maatregelen aan om de “humanitaire crisis” in het land aan te pakken. Griekenland zucht onder een recessie, hoge werkloosheid en toenemende armoede.

De beurs sloot met 9,24 procent verlies op 711 punten na ‘s ochtends al 2 procent lager te zijn geopend. Sinds 8 december heeft de Griekse aandelenbeurs al 31 procent ingeleverd. Het rendement op tienjarige staatsobligaties liep op tot 10,6 procent.