Grieken: niet weer sancties Rusland

Nog voor zijn nieuwe kabinet officieel was beëdigd, ging de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras gisteren een confrontatie aan met de Europese Unie. Hij verzette zich tegen een Europees dreigement met nieuwe sancties tegen Rusland.

Morgen komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen voor spoedoverleg over Oekraïne. Nu staat daar ook de positie van de nieuwe Griekse regering ten opzichte van EU-sancties tegen Rusland op de agenda.

Afgevaardigden van Syriza, de radicaal-linkse partij van Tsipras die een coalitie is aangegaan met de rechts-nationalistische Onafhankelijke Grieken, hadden eerder in het Europees Parlement gestemd tegen sancties tegen Rusland wegens het Oekraïneconflict. En ook in het nieuwe kabinet bestaat veel sympathie voor Rusland.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is Nikos Kotzias. Hij was hoogleraar politieke theorie en internationale en Europese studies aan de universiteit van Piraeus. Op Defensie komt Panos Kammenos, de leider van de Onafhankelijke Grieken. Net als premier Tsipras zijn Kotzias en Kammenos voorstanders van een nauwere relatie met Rusland, en zijn ze tegen EU-sancties tegen dat land.

De ministersploeg van Tsipras bestaat voornamelijk uit academici. Er zitten nauwelijks mensen in die ervaring hebben opgedaan in het bedrijfsleven. Opvallend is ook dat er van de tien nieuwe ministers niet één vrouw is. De nieuwe minister van Justitie is Nikos Paraskevopoulos, een mensenrechtenactivist. Er komt een apart staatssecretariaat voor de strijd tegen corruptie, bemand door Panayiotis Nikoloudis, die de afgelopen jaren naam maakte bij de Griekse FIOD.

„Tsipras heeft geprobeerd ook een aantal mensen van buiten te benoemen”, zegt analist Nick Malkoutzis van de nieuws-site Macropolis. „Maar over het algemeen is dit een verzameling academici die niet actief zijn geweest in de private sector en de echte economie. De partij (Syriza, red.) is in sterke mate gebaseerd op theorie.”

Het nieuwe kabinet heeft meteen besloten de geplande privatisering van de haven van Piraeus stop te zetten.