Goerami

De goerami of gourami (Osphronemus goramy) is een karpersoort, die in Indonesië in zoetwatervijvers wordt gekweekt. Hij kan in dit recept uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk vervangen worden door baars. De vis wordt in zijn geheel gebruikt, met kop en vinnen eraan. Vraag de visboer om hem schoon te maken en spoel hem zelf nog even goed af onder een koude kraan.

Kerf de vis op enkele plaatsen aan beide zijden in en zout en peper hem. Laat het zout enige tijd intrekken en droog hem daarna met keukenpapier goed af. Haal hem door de bloem. Laat de olie heet worden in een passende pan. Schud overtollige bloem van de vis af en bak hem aan beide zijden goudbruin. Laat uitlekken op papier. Wrijf de gesnipperde uien fijn met de gember en fruit ze in enkele eetlepels olie. Voeg er de gesneden groenten aan toe en bak die enkele minuten mee. Maak de groenten af met de tomatenketchup, de azijn en de gember en bind het geheel met de maïzena. Roer (desgewenst) de ve-tsin erdoor. Doe de vis op een schotel, overgiet hem met het groentemengsel en dien zo warm mogelijk op.