Excuses minister voor benaderen contacten “lastige” oud-militair

Inlichtingendienst MIVD heeft mensen in de omgeving van de als “lastig” bestempelde oud-militair Ismail Selvi benaderd en dat had niet gemogen. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan Selvi, waarin zij haar excuses aanbiedt.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert ANP / Bart Maat

Inlichtingendienst MIVD heeft mensen in de omgeving van de als “lastig” bestempelde oud-militair Ismail Selvi benaderd en dat had niet gemogen. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in een brief aan Selvi, waarin zij haar excuses aanbiedt. Dat meldt ANP.

Selvi, een Turkse Nederlander, had via zijn advocaat Sébas Diekstra een klacht ingediend omdat de MIVD hem zou hebben afgeluisterd. Ook zou de dienst meerdere mensen in zijn omgeving hebben benaderd “met het kennelijke doel deze personen negatief te beïnvloeden”, zo staat in de brief te lezen.

Selvi had geklaagd over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. Dit veroorzaakte een hoop commotie en uiteindelijk moest Selvi de opleiding verlaten omdat hij niet geschikt zou zijn voor een carrière in het leger.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzocht de klacht en vond inderdaad dat het benaderen van mensen uit Selvi’s omgeving een “te zwaar” en onbehoorlijk middel was. Diekstra uitte zich nog kritischer:

De inlichtingendiensten komen onder de noemer staatsgeheim steeds overal mee weg. Er wordt te vaak op een ernstige en onrechtmatige wijze inbreuk gemaakt op het privéleven van burgers, zonder dat iemand daar wat tegen doet.