#DvdW: de ‘meester van de campusroman’ is nog lang niet uitgeschreven

Gefeliciteerd David Lodge! De meester van de campusroman, auteur van Changing Places en Small World, wordt vandaag tachtig. En hij lijkt nog niet uitgeschreven.

Net als zijn vriend Malcolm Bradbury (auteur van de universiteitssatire The History Man) combineerde David Lodge (Londen 1935) een hoogleraarschap letterkunde en literaire theorie met een succesrijke carrière als schrijver van universitaire satires. De eerste 71YCAwKNfsLdaarvan was Changing Places (1975), over een snelle Californische professor die een jaar lang van plaats wisselt met een schlemielige academicus van een Noord-Engelse redbrick university (waarin de door Lodge bezochte University of Birmingham te herkennen valt). Beide personages kwamen ook terug in het hilarische Small World (1984), waarin zowel de liefdesaffaires van academici op buitenlandse conferenties als de uitwassen van de literatuurwetenschap op de hak worden genomen.

Na de zedenkomedie Nice Work (1988, over een feministische academica die een zakenman schaduwt), keerde Lodge terug naar de verhouding tussen religie en de moderne samenleving die hij ook al had uitgediept in vroege romans als How Far Can You Go? (1980), over een groep katholiek opgevoede vrienden in de Swinging Sixties. In het geestige en roerende Therapy (1995) gaat een sitcomscenarist in een midlifecrisis op bedevaart naar Santiago de Compostela. De laatste jaren heeft Lodge groot succes met romans over het leven van beroemde schrijvers: Henry James in Author, Author (2004) en H.G. Wells in A Man of Parts (2012).

Eerdere edities van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zijn te vinden op het literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.