Dordrechts Museum koopt roofkunst terug

Het Dordrechts Museum heeft een schilderij van de Dordtse schilder Jacob Cuyp (1594-1652) teruggekocht, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofd bleek te zijn van een Joodse eigenaar.

Hoeveel het museum voor Herderin met kind in een landschap (1627) heeft betaald, is niet bekendgemaakt. Er hoefden geen fondsen te worden geworven om het te kunnen terugkopen. „De erfgenamen wilden dat het voor het museum behouden zou blijven. We zijn in gesprekken tot een regeling gekomen”, zegt museumdirecteur Peter Schoon.

De restitutiecommissie die de Nederlandse musea zelf hebben ingesteld, maakte in oktober 2013 bekend dat in 41 musea 139 kunstwerken zijn aangetroffen die mogelijk roofkunst zijn. Daaronder was ook dit schilderij. Het museum had het werk in 2002 voor 76.000 euro van een Duitse eigenaar gekocht, zonder te weten dat het roofkunst was.

Bij de restitutiecommissie zijn inmiddels zes claims binnengekomen en zeven aangekondigd. In het geval van Dordrecht was er geen claim ingediend. Het museum zocht zelf contact met de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar.

Het doek behoorde toe aan de Almelose textielfabrikant Jacques Hedeman. Die had het schilderij voor zijn vlucht naar Zwitserland ingeleverd bij de Liro-bank in Amsterdam, waar Joden hun tegoeden en waardevolle spullen moesten inleveren.