Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Dordrecht gijzelt man die gemeente te veel brieven schrijft

Wob-verzoeken van Mustafa Karasahin bij de gemeente Dordrecht.
Wob-verzoeken van Mustafa Karasahin bij de gemeente Dordrecht. Foto Merlin Daleman

Dordrecht heeft burger Mustafa Karasahin gisteren laten vastzetten omdat hij de gemeente te veel brieven stuurt. De man valt de gemeente opnieuw lastig met brieven, nadat de rechtbank vorig jaar een briefverbod had ingesteld. Dat maakte de gemeente vanochtend bekend.

De civielrechtelijke gijzeling is voorzover bekend uniek in de Nederlandse geschiedenis. Uit wrok over beslaglegging op zijn panden stuurt Karasahin de gemeente jaarlijks honderden WOB-verzoeken. De gemeente móét die beantwoorden. Een team à 2,5 fte doet dat.

De rechter plaatste Karasahin vorig jaar op een rantsoen van twee brieven per maand, op straffe van één dag gijzeling voor elke te veel geschreven brief. Dat overschreed hij deze maand met zestien stuks. Karasahin moet daarom ook zestien dagen in een huis van bewaring doorbrengen.

Brievenschrijver wil gemeente ‘zieken’

De briefschrijver kreeg drie jaar geleden een conflict met de gemeente om illegale kamerverhuur. Sindsdien bestookt hij de gemeente met honderden bezwaarschriften en verzoeken op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Naar eigen zeggen doet hij dit „om de gemeente te zieken en op kosten te jagen’’. Dat laatste is hem goed gelukt: De afhandeling van de brieven kost de gemeente naar eigen zeggen ruim 500.000 euro per jaar.

De bestuursrechter bepaalde onlangs dat de gemeente de bezwaarschriften en WOB-verzoeken wel moet behandelen. Om die reden pleit Dordrecht samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor aanpassing van deze wet om misbruik tegen te gaan.

Lees ook het eerder geschreven artikel over Karasahin ‘Deze man kost Dordrecht elk jaar een half miljoen euro’ (€) in NRC Handelsblad.