Churchill: The Nation’s Farewell

BBC 1, 22.00-23.00u.

Op 24 januari 1965 overleed Winston Churchill op 90-jarige leeftijd. Op 30 januari stonden meer dan een miljoen Britten in de straten van Londen om afscheid te nemen van de populaire premier. Daarnaast zagen miljoenen mensen op tv hoe zijn kist van Westminster Hall naar St Paul’s Cathedral werd gebracht. De ceremonie in de kathedraal trok afgevaardigden uit 112 landen. Voormalig Newsnight- presentator Jeremy Paxman vertelt in Churchill: The Nation’s Farewell het verhaal van deze historische staatsbegrafenis. Paxman ontmoet mensen die betrokken waren bij de dag, waaronder de soldaten die de kist droegen. Ook praat hij met de burgemeester van Londen, Boris Johnson, die een nieuw boek over Churchill schreef. Naast een uitgebreide terugblik op de gebeurtenissen van die dag in 1965 kijkt Paxman naar de invloed van Churchill op de politiek van vandaag. Overigens gaf de presentator – die bekend staat om zijn pittige uitspraken – in de aanloop naar het programma zelf zijn mening over Churchill. Tijdens een interview met The Radio Times noemde hij hem een “geweldige leider, maar ook een meedogenloze egoïst en soms een charlatan. Winston Churchill zou het tegenwoordig niet redden in de politiek.”