Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

ZEEUWS VLAANDEREN - Panoramafoto van de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen. De toekomst van de polder blijft nog ongewis. Veel Zeeuwen zijn fel tegen het onder water zetten van het gebied, als compensatie voor de natuur die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. ANP XTRA KOEN SUYK
ZEEUWS VLAANDEREN - Panoramafoto van de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen. De toekomst van de polder blijft nog ongewis. Veel Zeeuwen zijn fel tegen het onder water zetten van het gebied, als compensatie voor de natuur die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. ANP XTRA KOEN SUYK

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Nieuw akkoord Schiphol in de maak

Schiphol mag de komende jaren groeien. Maar niet onbeperkt, schrijft de Volkskrant. Het maximum zou tot 2020 gesteld zijn op vijfhonderdduizend zogeheten ‘vluchtbewegingen’ - opstijgen en landen - per jaar.

Volgens de krant is met het instellen van dit maximum een crisis bezworen tussen het vliegveld, de autoriteiten en de omwonenden. Schiphol wil doorgroeien om de prominente positie binnen het Europese luchtverkeer vast te houden. Het stuurt al een tijdlang vluchten door aan Eindhoven Airport om zelf de groeimogelijkheden open te houden. Daar zit ook een grens aan, de Brabantse vluchthaven nadert de geluidsgrens.

Er staat echter nog niks op papier van dit nieuwe akkoord over Schiphol, waarschuwen betrokkenen in de Volkskrant. Naar verwachting wordt deze week duidelijk welke mogelijkheden het vliegveld krijgt om verder te groeien.

Gaat V&D het redden?

V&D heeft er vrede mee dat zo’n honderd boze werknemers naar de rechter stappen om de aangekondigde loonsverlaging van 6 procent aan te vechten, meldt RTL Nieuws. Maar volgens het noodlijdende warenhuis is deze maatregel noodzakelijk om te overleven.

V&D zit namelijk in de problemen, blijkt ook uit het feit dat zij naast hun personeel ook de eigenaren van zijn panden om een ‘huurpauze’ vragen. Het bedrijf pleit in brief voor een huurvrije periode van februari tot en met mei.

Tegenover de televisiezender laat V&D weten dat het optimistisch is over de “constructieve gesprekken” die het voert met banken en andere partijen. Maar is het genoeg om het bedrijf te redden, vroeg NRCQ zich al eerder af?

‘V&D had de problemen eerder moeten onderkennen en, bijvoorbeeld, winkels moeten sluiten. Nu worden in blinde paniek maatregelen bedacht die de acute geldnood moeten oplossen. Redden wat er te redden valt, lijkt het credo. Maar hoe lang kan V&D hier nog mee doorgaan?’

Geef Chinese zakenpartners geen chrysanten

Een diplomatiek of zakelijk schandaal in China voorkomen? Dan moet je volgens Z24 op recepties en ontmoetingen niet aankomen met deze cadeaus: horloges, zakdoeken, chrysanten of zwarte en witte verpakkingen. Dit zijn allemaal dingen die Chinezen doen denken aan begrafenissen.

Waarschijnlijk heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp deze dan ook niet bij zich bij zijn bezoek aan China. Z24 somt nog een groep andere voorwerpen op die niet doen denken aan de dood, maar ook niet handig zijn om mee te nemen. Gelukkig geeft de economische site ook aan wat het weer wel heel goed doet op het vasteland. Met abrikozen (een teken van lang leven) in zes- of achttallen (brengt geluk) maakt iedereen er de blits.