Cuba eist teruggave Guantanamo Bay

De Cubaanse president Raúl Castro
De Cubaanse president Raúl Castro EPA / Luis Alvarado

Cuba eist dat de Verenigde Staten het grondgebied bij Guantanamo Bay op het eiland teruggeven waar de omstreden Amerikaanse legerbasis staat voordat de diplomatieke betrekkingen kunnen worden hersteld. Dat heeft president Raúl Castro vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Ook moet Washington het handelsembargo opheffen en Havana compenseren voor financiële schade die het door de VS heeft geleden.

Castro deed zijn uitspraken op een top in Costa Rica. Volgens hem kunnen de relaties met de VS wel worden hersteld voordat de Cubaanse eisen volledig zijn ingewilligd. De president merkte echter wel op dat “als deze problemen niet worden opgelost de diplomatieke toenadering geen enkele zin heeft”.

Ook moeten de VS zich niet Cubaanse binnenlandse aangelegenheden bemoeien, aldus Castro. Havana zegt niet van plan te zijn haar politieke en economische systeem te hervormen. De Amerikaanse regering hoopt juist op de invoer van een meerpartijenstelsel, democratie en vrijemarkteconomie in Cuba.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse evenknie Castro kondigden vorige maand gelijktijdig aan dat de landen weer volledige diplomatie betrekkingen willen aanknopen. De VS stelden het embargo tegen het communistische Cuba meer dan een halve eeuw geleden in.