Congolese verkrachtingsslachtoffers helpen elkaar in Congo

Congo werd vier jaar geleden nog de ‘slechtste plek op aarde’ genoemd voor vrouwen vanwege de vele verkrachtingen die er plaatsvinden. Dankzij andere vrouwen zoals Mama Masika, zelf slachtoffer van een verkrachting, vinden ze troost bij elkaar.

Schermafbeelding Mama Congo.

Congo werd vier jaar geleden nog de ‘slechtste plek op aarde’ genoemd voor vrouwen vanwege de vele verkrachtingen die er plaatsvinden. Dankzij andere vrouwen zoals Mama Masika, zelf slachtoffer van een verkrachting, vinden ze troost bij elkaar.

In Congo woedde van 1998 tot 2003 een burgeroorlog waarbij vijf miljoen Congolezen omkwamen. Maar het werd nooit rustig in het land. Ondanks de aanwezigheid van meer dan twintigduizend VN-vredessoldaten zijn er voortdurend conflicten tussen verschillende gewapende groepen in het oosten van het land. In 2013 gaf M23, een belangrijke door buurland Rwanda gesteunde rebellengroep in Oost-Congo, zich over aan de regering. Maar de afgelopen tijd zorgen Burundese rebellen weer vanuit deze regio voor onrust in het land.

Door al die conflicten en oorlogen is het aantal verkrachtingen schrikbarend hoog. Volgens onderzoeken uit 2011 worden er elke dag 1152 vrouwen verkracht, 48 per uur. Uit recentere cijfers van VN-organisatie UNCHR blijk dat er nog steeds maandelijks honderden incidenten zijn waarbij sprake is van seksueel geweld.

Verkrachting geeft een stigma

De slachtoffers van die verkrachtingen, onder wie ook veel kinderen, proberen zo goed en zo kwaad hun leven op te pakken. Vaak kunnen deze slachtoffers niet terug naar hun dorp wegens het stigma dat slachtoffers van verkrachtingen dragen. Veelal worden ze niet meer door hun familie geaccepteerd.

Vrouwen zoals Mama Jeanette, Mama Jeanne en Mama Masaki, die zelf slachtoffer is van verkrachting, proberen de slachtoffers te helpen. Dat doen ze door soms te bemiddelen tussen de familie, ze een luisterend oor te bieden en te zoeken naar scholingsmogelijkheden zodat de vrouwen in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Bekijk hier een kort filmpje van een Noorse ngo die deze vrouwen hulp biedt:

MAMA CONGO from Arild Kumar on Vimeo.