Quote voedt theorie over Charlie

Bij iedere terreuraanslag horen complotten. Het was Jean-Marie Le Pen, oud-leider van het Front National, die al meteen na het bloedbad bij Charlie Hebdo aan het Russische blad Komsomolskaja Pravda uitlegde dat de Franse inlichtingendienst verantwoordelijk moest zijn. Hij vond het ongeloofwaardig dat een van de Kouachi-broers zijn identiteitsbewijs in de vluchtauto had laten liggen.

Nadat zijn citaten in Franse media belandden, zei Le Pen verkeerd te zijn vertaald. Maar volgens Le Monde hield hij afgelopen weekend tijdens een nieuwjaarsfeestje vast aan zijn stelling. „De politieke mediareactie was zo snel dat het geen improvisatie kan zijn geweest”, zei hij, suggererend dat de Franse autoriteiten baat hebben bij de aanslagen.

Maar er zijn meer creatieve theorieën. Le Figaro citeerde schoolkinderen met een moslimachtergrond die zeker wisten dat de doodgeschoten agent, zelf moslim, een hartaanval had gehad omdat op de filmpjes geen druppel bloed was te zien. Op sociale media keerden, zoals altijd, het „Amerikaanse imperialisme”, de „mossad” en het „zionisme” geregeld terug.

Dat een Joodse conspiratie achter de terreurdaden zat, is volgens honderden aanhangers op Twitter rond de komiek Dieudonné bewezen door het Nederlandse blad Quote. Daarin zou een telg van de (Joodse) bankiersfamilie Rothschild erkennen na lang wikken en wegen Charlie Hebdo te hebben gekocht. Het in het januarinummer gepubliceerde interview met Philippe de Rothschild gaat in werkelijkheid over de krant Libération, legde de publieke radiozender France Info vanmorgen in een ‘fact check’ uit. Sinds vorige week heeft Quote voor de zekerheid op zijn site een Engelse vertaling staan.