Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Clingendael neemt afstand van artikel in NRC over Wilders

Denktank Clingendael heeft afstand genomen van het opiniestuk over de PVV van onderzoeker Peter van Ham dat NRC Handelsblad maandag publiceerde. Van Ham beschuldigt “links-liberaal Nederland” ervan om politieke en persoonlijke redenen te weigeren Geert Wilders gelijk te geven in zijn kritiek op de islam.

PVV-leider Geert Wilders aan het woord tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs.
PVV-leider Geert Wilders aan het woord tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs. Foto ANP / Martijn Beekman

Denktank Clingendael heeft afstand genomen van het opiniestuk over de PVV van onderzoeker Peter van Ham dat NRC Handelsblad maandag publiceerde. Van Ham beschuldigt “links-liberaal Nederland” ervan om politieke en persoonlijke redenen te weigeren Geert Wilders gelijk te geven in zijn kritiek op de islam.

“We hebben ons daarmee een denkverbod laten opleggen, ook al gaat de islamisering van West-Europa gestaag en zienderogen door”, aldus Van Ham. Hij ondertekende het artikel als een aan Clingendael verbonden deskundige. Hij ondertekende het artikel als een aan Clingendael verbonden deskundige. Wilders sprak tegen GeenStijl gisteren met trots over hoe hij van Clingendael gelijk kreeg in zijn “favoriete krant”.

Stuk zou op persoonlijke titel zijn

In een verklaring op zijn website neemt het instituut nu afstand van het artikel. Van Ham zou zijn stuk “in feite op persoonlijke titel” hebben geschreven. “Het is niet gebaseerd op het onderzoekswerk van Clingendael (…) en sluit niet aan op zijn huidige onderzoeksveld.” Van Ham staat op de site vermeld als expert op het gebied van terrorisme en diplomatie.

Vorig jaar schreef Van Ham op dezelfde titel in NRC: “Als de Nederlandse burger zich wil uitspreken tegen een Verenigde Staten van Europa, kan hij/zij altijd nog op de PVV stemmen.” Daar distantieerde het instituut zich niet van.

Volgens Clingendael-directeur Ko Colijn zijn de interne regels inmiddels aangescherpt. “Clingendael wordt gezien als een kwaliteitskeurmerk en medewerkers kunnen niet zonder overleg hun persoonlijke mening daarmee optuigen.”

Van Ham: reactie op artikel ‘onderschat’

Van Ham zegt in een reactie dat “het artikel ook aan internationale politiek raakt en daar kan ik als Clingendael-man iets over zeggen”. Wel zegt hij dat hij de reacties op het artikel had “onderschat”.

Vorig jaar kreeg Clingendael-directeur Ko Colijn ook ruzie met SGP’er en Defensiedeskundige Marcel de Haas. Die is sindsdien niet meer aan het instituut verbonden.

Lees het opiniestuk ‘Wilders heeft gelijk maar krijgt het niet’ van Van Ham (€).