Bussemaker: niet doof voor kritiek op rekentoets

Er is veel kritiek op de rekentoets. En een aantal van die bezwaren, was ooit ook terecht, denkt minister Jet Bussemaker (Onderwijs. PvdA). “Maar we zijn niet doof geweest voor de kritiek. Integendeel. We hebben in samenspraak met wiskundedocenten veel aanpassingen gedaan”, aldus Bussemaker in een interview met NRC Handelsblad.

Minister Bussemaker zegt niet doof te zijn voor de kritiek op de rekentoest.
Minister Bussemaker zegt niet doof te zijn voor de kritiek op de rekentoest. Foto ANP / Bart Maat

Er is veel kritiek op de rekentoets. En een aantal van die bezwaren, was ooit ook terecht, denkt minister Jet Bussemaker (Onderwijs. PvdA). “Maar we zijn niet doof geweest voor de kritiek. Integendeel. We hebben in samenspraak met wiskundedocenten veel aanpassingen gedaan”, aldus Bussemaker in een interview met NRC.

Ze refereert aan veranderingen die zij en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) in december bekendmaakten. Zo is de norm voor de rekentoets verlaagd. Leerlingen kunnen dit jaar met een 4,5 slagen. Scholieren krijgen vier kansen om de toets te halen. En jongeren die moeizaam rekenen, kunnen een aangepaste versie van de toets maken.

‘Verhaaltjes over dagelijkse voorbeelden’

Ook is de toets is inhoudelijk aangepast, zeggen de bewindslieden. Dekker vertelt:

“Er zitten vragen bij waarbij leerlingen uit het hoofd moeten rekenen. Maar er zijn ook opdrachten met een verhaaltje. Geen lange teksten, maar voorbeelden uit het leven gegrepen. Denk aan een advertentie voor een mobiele telefoon, waarbij scholieren moeten uitrekenen hoeveel ze moeten betalen per maand.”

De aanpassingen moeten er voor zorgen dat kinderen die geen goed rekenonderwijs hebben gehad niet de dupe worden. En dat is belangrijk: de rekentoets telt vanaf aankomend schooljaar mee bij het behalen van het diploma. Wie faalt voor de toets, zakt voor het eindexamen.

Lees in nrc.next het volledige interview ‘Echt, we hebben naar de kritiek geluisterd’ (€).