While you were sleeping... in the US

Apple presenteert beste kwartaalcijfers ooit

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Apple heeft een heel goed kwartaal gedraaid. En niet zomaar ‘goed’ benadrukt Techcrunch. Het is met 18,04 miljard dollar aan winst het beste kwartaal van een bedrijf ooit. Volgens de techsite komt het er op neer dat Apple 8,3 miljoen dollars per uur aan winst naar binnen harkte de afgelopen drie maanden.

De cijfers liegen er niet om: tijdens de feestdagen verkocht Apple 74.5 miljoen iPhones, de winst groeide ten opzichte van vorig kwartaal met maar liefst 38 procent (van 13,1 miljard naar 18 miljard dollar) en inkomsten die met 30 procent groeiden van 57,6 miljard naar 74,6 miljard dollar.

En Apple zou Apple niet zijn als het bij de presentatie van de kwartaalcijfers geen belangrijke mededeling deed. De langverwachte Apple Watch is vanaf april verkrijgbaar kondigde CEO Tim Cook aan.

De slimme zet van Yahoo

Yahoo gebruikt de resterende aandelen van Alibaba - ter waarde van 40 miljard dollar - om een nieuw bedrijf op te zetten, schrijft The Wall Street Journal. Op deze manier kan het bedrijf de waarde van de Aziatische aandelen inzetten zonder daarover belasting te hoeven betalen.

Investeerders en analisten waren vannacht zeer verguld met dit nieuws, de aandelen stegen dan ook met 8 procent. Een opsteker voor Yahoo. Toch lijken de kopzorgen van Marissa Meyer hiermee nog niet voorbij. De nieuwste kwartaalcijfers waren niet bepaald denderend.

De inkomsten uit advertenties vielen met 5 procent naar 464 miljoen in het vierde kwartaal. Uit mobiele diensten haalde Yahoo 254 miljoen dollar, 27 procent meer dan het vorige kwartaal. Dat was toen overigens de eerste keer dat het internetbedrijf daar geld mee ophaalde, daar valt dus nog veel te groeien voor Yahoo. Ondanks deze meevaller daalde de winst van 348 miljoen vorig jaar in dezelfde periode naar 166 miljoen dollar. De totale inkomsten van 1,18 miljard schoten net tekort aan de verwachtingen van Wall Street: 1,19 miljard dollar.

Digitaal gamen in de lift

Electronic Arts bewijst met de laatste kwartaalcijfers het ongelijk van Wall Street,
meldt Re/code. Tegen de verwachting van analisten in verdient de ontwikkelaar meer aan de online verkoop dan die in winkels en warenhuizen.

Het afgelopen kwartaal draaide EA een winst van 1,04 miljard dollar. Wall Street mikte op 1,29 miljard aan inkomsten maar de spellenmaker overtroefde dat met 1,43 miljard dollar. Bijna 11 procent meer dan verwacht. EA stelde daarom de verwachtingen voor het fiscale jaar, dat in maart afloopt, bij. Het bedrijf hoopt 4,25 miljard dollar aan inkomsten binnen te halen.

Tekenend voor de tijd was wel dat de inkomsten uit het game-imperium van EA voor het eerst voor meer dan 50 procent uit online verkoop komt. Om precies te zijn 50,2 procent. De tijd dat gamers hun spelletjes in fraaie dozen uit de schappen haalden lijkt voorbij te zijn.