Economie

Ook AFM vond dat Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie

2014-11-12 00:00:00 AMSTERDAM - Vlaggetjes van verzekeraar Delta Lloyd. ANP SANDER KONING
2014-11-12 00:00:00 AMSTERDAM - Vlaggetjes van verzekeraar Delta Lloyd. ANP SANDER KONING Foto ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar mogelijke handel met voorkennis door Delta Lloyd bij financiële transacties in de zomer van 2012. Dat onderzoek werd afgesloten met de conclusie dat er niet met voorkennis was gehandeld. Maar volgens de AFM had Delta Lloyd wel gehandeld op basis van vertrouwelijke informatie. Dat zou in strijd zijn met de regels over beheerste en integere bedrijfsvoering. Dat bevestigen bronnen tegenover NRC Q.

Na afronding van het onderzoek begon een andere toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB), ook een onderzoek. De AFM heeft daarbij geholpen. DNB legde in december vorig jaar Delta Lloyd een boete op van 22,8 miljoen euro wegens misbruik van vertrouwelijke informatie. Ook droeg DNB het bedrijf op financieel directeur Emiel Roozen per 1 januari 2016 “heen te zenden”. Roozen werd naar aanleiding van het onderzoek hertoetst op zijn geschiktheid en ongeschikt bevonden. Zijn betrouwbaarheid stond buiten kijf.

President-commissaris Jean Frijns van Delta Lloyd benadrukte in een reactie in december dat er geen sprake was van handel met voorkennis. “Als dit een voorkenniszaak was, dan was het een zaak van de AFM geweest”, zei hij. Delta Lloyd maakte op 22 december zelf bekend dat DNB het bedrijf een boete opgelegd had en dat zijn financieel directeur moest vertrekken. Het kondigde toen meteen aan dat het het besluit over Roozen bij de rechter ging aanvechten. Ook zei Delta Lloyd via de rechter de publicatie van het boetebesluit te willen tegenhouden. Tegen de boete zelf was het een bezwaarprocedure begonnen bij DNB. Morgen dient bij de voorzieningenrechter in Rotterdam een kort geding over de publicatie van het besluit.

Een dergelijke confrontatie tussen toezichthouder en onder toezicht staande instelling is een zeldzaamheid in de financiële sector. Volgens velen in de financiële wereld is de zaak tekenend voor de strengere opstelling van de toezichthouder sinds de financiële crisis, en de wrevel die dit kan wekken bij de instellingen die hij controleert.

De zaak draait in de kern om transacties die Delta Lloyd in juni 2012 verrichte om zijn risicodekking tegen een dalende rente te verminderen – op dat moment steeg de rente juist. Volgens DNB deed Delta Lloyd die transacties op basis van vertrouwelijke informatie, en had dat dus niet gemogen. DNB stond op het punt een belangrijke wijziging door te voeren in de rekenrente, de basis waarmee verzekeraars hun toekomstige uitkeringsverlichtingen berekenen. Volgens Delta Lloyd was er geen sprake van dat die informatie vertrouwelijk was.

Lees in NRC Handelsblad van vandaag ook een uitgebreide reconstructie