Aantal asielzoekers fors toegenomen, maar minder dan verwacht

Bewoners van de Achterhoekse plaats Rekken protesteerden, eerder deze maand, tegen de voorgenomen komst van asielzoekers.
Bewoners van de Achterhoekse plaats Rekken protesteerden, eerder deze maand, tegen de voorgenomen komst van asielzoekers. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bijna 24.000 mensen hebben vorig jaar asiel aangevraagd in Nederland. Dat is een stijging van 66 procent ten opzichte van 2013, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal ligt nog altijd stukken lager dan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vreesde. Hij had in mei gezegd dat het aantal asielzoekers aan het einde van het jaar op 65.000 zou kunnen uitkomen. Die voorspelling bleek eerder al niet te kloppen.

Aantal staatlozen verveertienvoudigd

De meeste asielzoekers kwamen uit Syrië, op de vlucht voor de al jaren slepende burgeroorlog. Het aantal aanvragen uit Syrië bedroeg 9.500, bijna 40 procent van alle aanvragen. Uit Eritrea vroegen een kleine 4.000 mensen asiel aan.

Het aantal staatlozen in Nederland is ook fors toegenomen. Dat aantal, bestaande uit mensen die hier niet als staatsburgers worden beschouwd, steeg van 200 in 2013 naar bijna 2.800 vorig jaar.

Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst die Teeven naar de Tweede Kamer stuurde bleek in december al dat het aantal asielaanvragen rond de 25.000 zou komen te liggen. April en mei bleken de twee maanden met de hoogste aantallen asielaanvragen van het jaar, met in april 2.670 en in mei 3.441 aanvragen. Het is niet duidelijk waar Teeven zich op baseerde om tot het alarmerende cijfer van 65.000 te komen. Waarschijnlijk baseerde hij zich op de cijfers uit april.

Het aantal asielzoekers schommelt al jaren tussen de tien- en twintigduizend. De laatste keer dat Nederland met een piek te maken had, was in 1994; toen kwamen er 52.000 aanvragen binnen.

Lees verder in NRC Handelsblad: De glazen bol van Teeven (€)