Windows verliest veel terrein bij het nieuwe Microsoft

De omzet van Windows keldert nu Microsoft zich richt op het aanbod van internetdiensten, de ‘cloud’.

Besturingssysteem Windows, te vinden op ruim 90 procent van alle pc’s, was altijd een belangrijke inkomstenbron van softwaregigant Microsoft. Afgelopen kwartaal daalde de omzet van Windows-licenties met 13 procent, een terugval die voorlopig niet stopt.

Volgens Microsoft, dat gisteren zijn kwartaalresultaten bekend maakte, is de dalende Windows-omzet te wijten aan het beëindigen van de ondersteuning van Windows XP, een prijsdaling van licenties en een dip in de pc-markt. Windows 8 was geen succes.

De opbrengst van Windows 10, de nieuwe versie die eind dit jaar verschijnt, zal lager uitvallen: gebruikers van Windows 7 en 8 mogen het eerste jaar gratis upgraden. Overigens wachten veel zakelijke klanten doorgaans met upgraden en moeten dan dus alsnog betalen voor Windows 10.

Microsoft gebruikt Windows 10 om zoveel mogelijk gebruikers op één computersysteem te krijgen, dat ook op telefoons en tablets werkt. Dan wordt het aantrekkelijker voor ontwikkelaars om software voor Microsoft te gaan schrijven.

De terugval van Windows houdt ook verband met Microsofts overgang naar internetversies van zijn software. Office, Microsofts andere melkkoe, draait nu bijvoorbeeld ook op mobiele besturingssystemen iOS en Android en wordt als maandabonnement verkocht. Dat levert minder op dan losse licenties, maar is noodzakelijk om klanten te behouden die de overgang naar de ‘cloud’ maken. Microsofts clouddivisie verdubbelde in omvang en brengt per jaar 5,5 miljard dollar op – dat is nog wel weinig vergeleken met Office en Windows.

Microsoft zag de omzet van alle grote divisies dalen. Nokia’s smartphonetak die vorig jaar werd overgenomen, zorgde ervoor dat de totale omzet toch nog steeg van 24,5 naar 26,5 miljard dollar (23,4 miljard euro). De winst daalde met bijna tien procent tot 5,9 miljard dollar. Dat lag onder meer aan een reorganisatie waarbij 18.000 van de 127.000 medewerkers ontslagen werden – een kostenpost van voorlopig 243 miljoen dollar. De meeste ontslagen vielen onder het voormalige Nokia-personeel.

Topman Satya Nadella had ook gunstige cijfers te melden. Zo steeg het aandeel van zoekmachine Bing op de Amerikaanse markt tot 20 procent. Microsofts Surface, een kruising tussen een tablet pc en een laptop, haalde nu meer dan een miljard dollar aan omzet binnen en de Xbox verkocht goed tijdens de feestdagen.