Geldnood

Blinde paniek in het warenhuis

Foto ANP

Er zijn simpele trucs voor eigenaren van bedrijven om snel aan geld te komen. Het verkopen en terughuren van bedrijfsbezittingen, zoals winkelpanden, doet het altijd goed en behoort dan ook tot het standaardrepertoire van private equity-investeerders.

De investeerders die in 2004 de moedermaatschappij van V&D overnamen, pasten die handigheid destijds ook toe. Als de winkelpanden van V&D niet waren verkocht om eenmalig cash te genereren, had de noodlijdende warenhuisketen nu niet met de eigenaren van de panden hoeven bakkeleien over een ‘huurpauze’ van vier maanden en een structurele huurverlaging.

Oersaaie naam

Even een stukje geschiedenis. In 1999 ontstond retailgrootmacht Vendex KBB, toen het moederbedrijf van V&D (Vendex) en moederbedrijf van Bijenkorf en Hema (Koninklijk Bijenkorf Beheer, ofwel KBB) overnam. Het bedrijf had dan wel een oersaaie naam, maar het had tal van bekende winkelbedrijven in portefeuille. Onder meer V&D, Hema, Bijenkorf, Hunkemöller, Claudia Sträter, America Today, Hans Anders, Prenatal, Perry Sport, Scapino, Kijkshop, Siebel, Dixons, It’s, Schaap & Citroen, M&S Mode waren in het bezit van Vendex KBB.

Tot 2004 had het concern een notering aan de Amsterdamse beurs, waarna het voor 1,4 miljard euro van de beurs werd gehaald door een consortium van Amerikaanse, Britse en Nederlandse investeerders onder leiding van KKR.

Tussen 2005 en 2010 werd het oude Vendex KBB, dat in 2006 werd omgedoopt in Maxeda, door de nieuwe eigenaren vakkundig ontmanteld. Het ene na het andere bedrijf werd verkocht.  Met wisselend succes. Maxeda ving in 2010 slechts 70 miljoen voor V&D, dat in handen kwam van de Amerikaanse investeerder Sun Capital.

Onder Vendex KBB en Maxeda maakte V&D al geen winst, maar onder Sun ging het alleen maar slechter:

Hakken, slopen, verkopen

Inmiddels staat het water V&D aan de lippen. Het personeel (10.000 man) moet salaris inleveren, de pandeigenaren krijgen vier maanden geen huur betaald. De warenhuisketen en aandeelhouder Sun wentelen de financiële ellende mede af op de werknemers, vastgoedeigenaren, leveranciers en banken.

In mei kondigde het warenhuis nog vol goede moed de nieuwe stijl aan:

Inmiddels staat V&D op omvallen, dat is duidelijk. De winkelketen wijt dat aan de marktomstandigheden. Mensen kopen meer online en komen minder in de winkelstraat, waardoor er aan de kassa minder geld binnenkomt.

Maar is dat het hele verhaal? Of is ook investeerder Sun medeschuldig aan de ontstane noodsituatie?

Als één investeerdersconsortium ervan kan worden beticht dat ze hebben gedaan waar private equity om bekendstaat – hakken, slopen en verkopen – dan is het de club onder aanleiding van KKR geweest. Zij hebben de 1,4 miljard die ze destijds voor Vendex KBB betaalden, intussen al 2,5 keer terugverdiend. En dan moeten ze de bouwmarkten Praxis en Formido nog verkopen.

Sun lijkt daarentegen nog weinig aan V&D te hebben verdiend. De investeerder heeft zichzelf nog geen dividend uitgekeerd en de tientallen miljoenen euro’s die Sun in (make-overoperaties van) V&D heeft gestoken, lijken weggegooid geld.
V&D had de problemen eerder moeten onderkennen en, bijvoorbeeld, winkels moeten sluiten. Nu worden in blinde paniek maatregelen bedacht die de acute geldnood moeten oplossen. Redden wat er te redden valt, lijkt het credo. Maar hoe lang kan V&D hier nog mee doorgaan?