Vijf vragen

V&D wil de huur niet betalen, wat nu?

Foto ANP

V&D heeft acute financiële problemen en eist daarom van de verhuurders van de 63 winkelpanden een huurvrije periode van vier maanden, en daarna een fors lagere huur. Vijf vragen.

1. Hoe bijzonder is deze actie van V&D?

Dat V&D op deze manier een huurverlaging eist is uniek, zeggen verschillende deskundigen. Het gebeurt wel eens, maar dat is doorgaans als ketens “al failliet zijn” zegt Brigit Gerritse, directeur van de Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW). “Dan proberen curator en vastgoedeigenaar er samen uit te komen.”

Dat is in dit geval anders. V&D heeft (nog) geen faillissement aangevraagd. En, zegt  Jos van Mortel van Metroprop dat V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard bezit: het warenhuis betaalt juist al relatief lage huurprijzen.

2. Hoe werkt dat normaal, de huurprijs verlagen?

Huurcontracten van winkels zijn oneindig geldig. Alleen de huurder kan normaal gesproken beslissen ze op te zeggen. Alleen bij uitzondering -bijvoorbeeld als de winkelier de huur niet betaalt - kan de verhuurder het contract beëindigen.

Als een winkel dreigt om te vallen, is er vaak wel overleg - niet een eenzijdige brief. “Wij hebben er geen baat bij dat winkels omvallen”, zegt Ronald Bezemer van vastgoedfonds Corio, dat overigens geen V&D-panden bezit. “Dan zitten wij met leegstand, en zonder inkomsten.” Doorgaans maakt de huur “maximaal 10 tot 15 procent” uit van de lasten van de retailer, schat hij in. Het probleem is nooit alleen de huurlast, dus bespreken ze gezamenlijk wat er beter kan, als de huur inderdaad omlaag gaat.

3. Kunnen eigenaren V&D uit de panden zetten?

Dat kan niet zomaar. Ze kunnen het voorstel van V&D wel weigeren. “Eigenaren zullen proberen V&D aan het contract te houden,” zegt Gerritse. Maar als V&D het geld niet heeft, zal dat hoogstens leiden tot een faillissement, dus (tijdelijke) leegstand.

Vestigingen V&D in Nederland

4. Zijn er andere huurders te vinden?

“Dat zal van locatie tot locatie verschillen”, zegt Brigit Gerritse van de winkelcentraraad. In grote steden kun je verwachten dat andere ketens “zoals Primark, H&M of Forever21″ interesse hebben.

Voor kleinere steden die met hoge winkelleegstand kampen, is dat anders. Daar hebben de eigenaren minder of geen keus, ook al zeggen zij ook dat het vinden van een nieuwe huurder geen probleem is. Achmea verwacht “zeker” belangstelling, zegt woordvoerder Eric van der Struijs. Achmea beheert voor pensioenfondsen zes V&D-panden, onder meer in Emmen en Rijswijk.

In Den Bosch en Sittard verwacht Jos van de Mortel wel een nieuwe huurder te vinden. Bijkomend voordeel volgens van de Mortel: als V&D vertrekt, “dan kunnen wij de huur verhogen”.

5. Wat betekent dit voor andere winkels?

Als de verhuurders V&D zijn zin geven, kan dat gevolgen hebben voor andere winkels. Als een naburige winkelier eveneens vindt dat hij te veel betaalt, dan kan hij naar een kantonrechter stappen. Die weegt dan de huurprijzen van vergelijkbare panden mee.

Als dat niet gebeurt, en er een andere keten in het V&D-pand komt, kan dat de huurprijzen in de omgeving beïnvloeden. De komst van de populaire goedkope Ierse kledingzaak Primark bijvoorbeeld, kan de prijzen opdrijven in een ingeslapen winkelstraat.