VS: te vroeg om te zeggen dat slag om Kobani is gewonnen

In Suruc op de Turks-Syrische grens vieren mensen feest vanwege de ontwikkelingen in Kobani.
In Suruc op de Turks-Syrische grens vieren mensen feest vanwege de ontwikkelingen in Kobani. AFP / Bulent Kilic

Het is nog te vroeg om te stellen dat de missie in Kobani geslaagd is, zegt een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persdienst Reuters. Nog zo’n tien procent van de Noord-Syrische stad is in handen van de Islamitische Staat (IS).

Gisteren meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, in Londen gevestigd, dat Koerdische strijders de controle over de stad hebben herwonnen. Ook Koerdische strijders zeggen dat. Toen al gaven de VS aan die conclusie niet te willen trekken. Een medewerker van BuZa zegt nu dat zo’n negentig procent van de stad is herwonnen op IS. Hij voegde eraan toe dat dit niet gezien wordt als een breekpunt in de internationale strijd tegen IS in Irak en Syrië.

Onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer zei gisteren:

“Van strategisch belang in de strijd is het bijna niet. Wel van symbolisch belang. IS drong erop aan door te gaan met het innemen van Kobani toen de luchtaanvallen van de coalitie begonnen. Onder het motto: die luchtoperatie doet ons niets. Dat is ze dus niet gelukt en dat is een psychologische dreun.”

‘Vooral IS-strijders uit buitenland vechten om Kobani’

Volgens de medewerker bestaat de meerderheid van de IS-strijders die in Kobani vechten uit goede buitenlandse strijders uit Tsjetsjenië, Canada, Australië en België. Het aantal omgekomen strijders in Kobani loopt volgens hem op “tot in de vier cijfers”.

De voornamelijk Koerdische stad nabij de Turkse grens is een belangrijk punt in de internationale strijd tegen IS. Sinds de internationale coalitie tegen IS van start ging, heeft de terreurgroep het moeilijk in de stad, waarom sinds september hevig wordt gevochten. Niet alleen de aanwezigheid van peshmerga (Iraaks-Koerdische strijders) heeft IS teruggedrongen, ook de vele luchtaanvallen op IS-doelen bij de stad. Tienduizenden mensen zijn de stad ontvlucht.