Vrede in Colombia binnen bereik

De regering en de rebellen van de FARC onderhandelen over een wapenstilstand. Komt echte vrede nu in zicht?

Daags voordat de FARC in december een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde, werd nog gevochten in de buurt van Santander de Quilichao. Vijf soldaten vonden daarbij de dood. Bewoners kijken toe hoe de lijken worden weggehaald. Sinds gisteren onderhandelen de Colombiaanse regering en de FARC in de Cubaanse hoofdstad Havana weer over vrede.
Daags voordat de FARC in december een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde, werd nog gevochten in de buurt van Santander de Quilichao. Vijf soldaten vonden daarbij de dood. Bewoners kijken toe hoe de lijken worden weggehaald. Sinds gisteren onderhandelen de Colombiaanse regering en de FARC in de Cubaanse hoofdstad Havana weer over vrede. Foto’s AFP, EPA

Colombia is dicht bij vrede. Gisteren begon de nieuwste gespreksronde over een vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de marxistische guerrillagroep FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia). Grote hoop bestaat dat de twee partijen tijdens deze ronde een wederzijdse wapenstilstand ondertekenen.

Een wapenstilstand geeft de benodigde rust om een akkoord te bereiken over de laatste en moeilijkste agendapunten van de al ruim twee jaar durende vredesonderhandelingen.

De gesprekken, die worden gehouden in de Cubaanse hoofdstad Havana, moeten een eind maken aan het al ruim vijftig jaar durende gewapende conflict in Colombia, dat bijna 220.000 levens kostte en miljoenen burgers heeft verjaagd.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos vroeg de regeringsdelegatie in Havana twee weken geleden om bij deze ronde een „bilaterale en definitieve” wapenstilstand aan te bieden aan de FARC. „We komen steeds dichter bij het bereiken van vrede voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen”, zei Santos in zijn nieuwjaarstoespraak.

De FARC reageerde positief op het aanbod van Santos. De strijders nemen sinds 20 december een eenzijdig staakt-het-vuren in acht. Al eerder tijdens het vredesproces legde de FARC op eigen initiatief de wapens neer. Die bestanden werden echter snel verbroken, na aanvallen van regeringstroepen, die hun campagne tegen de guerrilla tot nu toe altijd hebben doorgezet.

Als er daadwerkelijk een algehele wapenstilstand komt, kan er in Havana een klimaat van vertrouwen ontstaan dat nodig is om een vredesakkoord te bereiken. De vredesagenda van de Colombiaanse regering en de FARC heeft zes punten. Over drie punten is overeenstemming bereikt, over drie punten wordt nog onderhandeld.