Huizenbezitters

Voel jij je ook zo gepakt door het nieuwe energielabel?

ANP

Boze kranten, twitteraars en politici. Vandaag moet minister Blok (Wonen) de Kamer uitleggen waarom zijn verplichte energielabel voor miljoenen huizenbezitters zo raar in elkaar zit.

Wat is er aan de hand?

Als je je huis wil verkopen of verhuren moet je per 1 januari over een energielabel beschikken. Veel mensen kregen onlangs een tijdelijk label toegestuurd. En nu zijn veel mensen boos.

Ook de Telegraaf-hoofdredacteur.

Het probleem is namelijk dat de labels - zoals het ministerie eerder tegen NRC Q zei - “aan de conservatieve kant” zijn.

Dat blijkt nu. Er zijn mensen die het allerlaagste G-label krijgen, maar ‘gewoon’ in een appartement met dubbelglas en hr-ketel wonen.

Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want het label dat je krijgt toegestuurd is ‘voorlopig’ en kan worden aangepast. Maar dat kost geld. Vandaar de opwinding, ook bij PvdA, CDA en PVV die vandaag tijdens het vragenuurtje opheldering eisen.

Wat kost dat energielabel dan?

Los van de euro’s best wel wat moeite. Je moet namelijk bewijsstukken uploaden op een speciale overheidswebsite. Denk aan foto’s (van je CV-installatie voor verwarming en warm tapwater bijvoorbeeld) en facturen van energiebesparingsmateriaal.
ANP-13791792

De prijs is afhankelijk van de energie-adviseur die je inschakelt. Dat moet via dezelfde overheidssite, want die adviseur bepaalt online hoe zuinig je huis is op basis wat je uploadt en invult. Dit bedrijf doet het bijvoorbeeld voor 49 euro, maar volgens de persvoorlichter van Blok zijn er die het voor 9 euro doen.

Had het niet slimmer gekund?

Je zou kunnen denken aan een systeem waarbij je mensen eerst laat invullen of ze dubbelglas hebben voor je ze een label toestuurt. “Maar dat is kansloos, dat gaat niemand doen”, zegt Bloks woordvoerder.

Komt bij dat men iets positiever had kunnen zijn. Nu neemt bij het voorlopige label (categorieën A-G) een huizenonderzoek uit 2006 als uitgangspunt en niet die uit 2012. “Dan was de uitslag vanwege vergroeningsmaatregelen te positief geweest”, zegt Bloks woordvoerder. “Dan hebben mensen de neiging om achterover te leunen.” Doel is nu dat mensen online “gaan stoeien” en zo zien wat ze kunnen besparen.

Isabelle Sternheim, voorzitter van de beroepsvereniging van energieadviseurs FedEC hoopt dat ook, maar is kritisch.

“Het label is slecht getest, slordig gepresenteerd en niet geschikt voor mensen die echt iets over hun woning willen weten.”

FedEC lobbyde voor behoudt van het Energie Index-label waarbij energieadviseurs wel thuis langskomen, maar dat is vanwege de kosten (zeker 150 euro) door de Kamer weggestemd.

Door de negatieve inschatting zal onderstaande overzicht van energielabels er nu heel anders uitzien.

Wie verdient er aan?

Iedereen die een energielabel mag goedkeuren. De eisen daarvoor vallen mee. Moeilijk is ook anders, bij een proeftest had ondergetekende zonder voorbereiding en enige kennis van zaken 19 van de 30 vragen goed (25 zijn nodig voor je certificaat).

Ook makelaars kunnen het examen doen. Sternheim vindt dat onverantwoord. “De makelaar heeft een belang om het huis te verkopen.”

Vorig jaar werden bijna 120.000 huizen verkocht. Dus de markt is groot.

En wie nog meer?

Nou als het aan Blok ligt ook “de glaszetter en aannemer” die isolatie aanbrengen. “Werkgelegenheid heeft altijd een rol gespeeld hierbij”, benadrukt zijn voorlichter.

Bouwbedrijf Westbouw ziet er in ieder geval brood in.