Tien doden bij NAVO-oefening

Bij een NAVO-oefening nabij het Spaanse Albacete zijn gistermiddag tien mensen verongelukt toen een Griekse F-16 bij het opstijgen vermogen verloor en neerstortte op een aantal andere toestellen. Bij de crash verloren naast twee Griekse piloten acht Franse militairen het leven. Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie bevestigd. Er raakten 21 mensen gewond: tien Fransen en elf Italianen. Zeven gewonden zijn er ernstig aan toe. Het verongelukte vliegtuig nam deel aan het Tactical Leadership Programme (TLP), een trainingsprogramma van de NAVO. Het zou om een reguliere oefening zijn gegaan. De voorbije week waren militairen uit Griekenland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, de VS, België en Denemarken actief op vliegbasis Los Llanos. Er waren geen Nederlandse piloten. De vliegramp is het ernstigste NAVO-ongeluk van de laatste jaren buiten oorlogsgebied. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zijn medeleven betoond. (NRC)