Arrestaties bij antiterreuroperatie Zuid-Frankrijk

Franse speciale eenheden
Franse speciale eenheden EPA / Ian Langsdon

Speciale eenheden hebben vandaag in het zuiden van Frankrijk vijf personen opgepakt die verdacht worden van lidmaatschap van een jihadistisch netwerk. Dat meldt een bron bij de politie, aldus Franse media. Twee van hen zouden hebben gevochten in Syrië.

De operatie vond plaats in het stadje Lunel in het departement Hérault. Het is nog niet bekend waar de arrestanten van worden verdacht, maar een bron die dicht bij de zaak staat liet persbureau AFP weten dat zij zouden hebben gerekruteerd voor de strijd in Syrië. Peter Vermaas, onze correspondent in Frankrijk, meldt op Twitter:

Arrestaties in België

Ook in het Belgische stadje Kortrijk werden arrestaties verricht. De politie pakte drie mensen op die banden zouden onderhouden met ‘geradicaliseerde groepen’. Bij huiszoekingen werden wapens aangetroffen. Dat lieten aanklagers vandaag aan persbureau Reuters weten. Er wordt onderzocht of de arrestanten contact hebben gehad met de terreurcel die eerder deze maand werd opgerold in Verviers.

Lokale media berichtten eerder dat twintig mensen uit Lunel naar Syrië en Irak zijn gereisd om zich bij jihadistische groeperingen aan te sluiten, van wie er zes inmiddels zijn gedood. Tien personen zouden plannen hebben om dit te doen. De politie houdt het stadje nauwlettend in de gaten.