Verplichte rekentoets scholieren komt er - PvdA steunt plan kabinet

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs tijdens een debat in de Kamer. Zijn rekentoets kan rekenen op de steun van de PvdA.
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs tijdens een debat in de Kamer. Zijn rekentoets kan rekenen op de steun van de PvdA. Foto ANP / Bart Maat

Scholieren op het mbo en in het voortgezet onderwijs moeten vanaf volgend jaar een rekentoets maken om hun diploma te kunnen halen. Na de VVD en de PVV is nu ook de PvdA voor het plan van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Dat laat PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing vandaag weten.

De regeringspartij was aanvankelijk nog in dubio over de verplichte toets, omdat er in het onderwijs veel kritiek op de test is. Inmiddels heeft de PvdA echter een beslissing genomen en is de partij voor de toets, die het rekenniveau van de scholieren moet verhogen, zo stelt Jadnanansing.

Met de steun van de PvdA is nu een meerderheid in de Tweede Kamer voor de toets van Dekker, waarover jaren geleden al afspraken werden gemaakt. Morgen wordt in de Kamer een debat gevoerd over de toets, die is ingevoerd omdat veel vervolgopleidingen klaagden dat studenten vaak niet goed kunnen rekenen.

Dat de PvdA tot dusver nog geen standpunt had ingenomen over de toets wil niet zeggen dat er twijfel bestond binnen de PvdA, zo meldt Jadnanansing aan het ANP. Ze wilde zorgvuldig zijn bij haar besluit en heeft daarom eerst met veel jongeren en docenten gesproken. Ook heeft ze verbeteringen aangebracht.