Verkoop iPhones helpt Apple aan recordwinst van 18 miljard dollar

Een Amerikaanse winkel van Apple. Het bedrijf boekte vorig kwartaal een recordwinst.
Een Amerikaanse winkel van Apple. Het bedrijf boekte vorig kwartaal een recordwinst. Foto EPA / Shawn Thew

Apple heeft in de aanloop naar de kerstdagen van vorig jaar een recordwinst van 18 miljard dollar (15,8 miljard euro) geboekt. Ook de omzet van het Amerikaanse technologiebedrijf lag vorig kwartaal aanmerkelijk hoger dan een jaar geleden. Die goede resultaten dankt Apple vooral aan de verkoop van iPhones, zo meldde het bedrijf vanavond.

Apple verkocht in drie maanden tijd maar liefst 74,5 miljoen telefoons. Dat zijn er ruim 23 miljoen meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De verkoop van andere producten lag juist iets lager dan in 2013, maar de verkoop van iPhones met een gemiddelde verkoopprijs van 687 dollar (604 euro) wist die daling ruimschoots op te vangen.

Het bedrijf uit Californië kondigde in september, vlak voor het begin van het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, de iPhone 6 aan. Door de lancering van het product met het grotere scherm steeg de totale omzet van Apple naar 51,2 miljard dollar, bijna zestig procent meer dan vorig jaar. De winst kwam 38 procent hoger uit.

Omzet Apple in China evenaart omzet Europa bijna

Het roept de vraag op of de piek in de iPhone-verkopen tijdelijk is, schrijft techredacteur Marc Hijink in NRC:

Of Apple door kan blijven groeien hangt af van de prestaties op de Chinese markt. Daar sloot de Amerikaanse fabrikant vorig jaar een deal met de grootste mobiele provider, China Mobile. Apples omzet uit China (16 miljard dollar) was in het afgelopen kwartaal inmiddels bijna net zo groot als die uit Europa. Dat Apple erin slaagt iPhone-gebruikers vast te houden is vooral te danken aan het iOS-systeem dat alleen op Apple-apparaten werkt en gebruiksvriendelijker is dan veel concurrenten.

Mindere cijfers waren er ook: de verkoop van iPads daalde op jaarbasis van 26 miljoen naar 21 miljoen exemplaren. De vraag naar tablets neemt af, ook andere fabrikanten merken dat. De verkoop van Mac-computers steeg wel weer met 5 procent.

Lees ook op NRC Q “Apple maakt vanavond iedereen jaloers”.